Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Fındık ve çayı ile meşhur Karadeniz'de üreticiye sağlanan teşvikler ve geliştirilen projeler sayesinde kivi bölgenin önemli tarımsal ürünü ve geçim kaynağı haline geldi. Bölgede kivi üretimi 10 yılda 10 kat arttı.

Ordu Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, 2013 yılında Ordu’da şu ana kadar 5 bin kivi fidanı, 30 bin metre kivi teli ve bin üçyüz adet kivi direğinin üreticilere dağıtıldığını söyledi. Perşembe ilçesi Çerli köyünde üretici Vedat Çakcı’ya dağıtımı yapılan 480 kivi fidanının dikimi esnasında konuşan Sağlam; “Bugün de burada yaklaşık sekiz dönüm arazi de 480 kivi fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Zor şartlarda yüzde 70 eğimli arazide vatandaşımız kivi üretimi yapmaya çalışıyor. Bizler de ilimizde fındıktan sonra kivi üretimini daha da yaygınlaştırarak şehrimizin tarımsal ürünlerde daha ileride olması için ciddi gayretler sarf ediyoruz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden aldığı 480 kivi fidanını atıl durumdaki sekiz dönüm arazisine kivi diken Vedat Çakcı beş yıl sonra maliyetini çıkaracağını düşündüğü bahçesinden yılda 30 ton üretim bekleniyor.

“Arazi kullanılmadığı için akasya ağaçları burayı tamamen sarmış durumdaydı. Burayı tarıma kazandırmak için teraslama yaptırdık ve kivi bahçesine dönüştürdük. Bahçenin başına havuzlar yaptırdık. Onların içerisini kaplama malzemeleri ile kaplayıp ihtiyacımız olan suyu bahçeye oradan vermeyi düşünüyoruz. Böylelikle kivinin maliyeti düşmüş olacak bizim için de ek gelir kaynağı olacak”.

Türkiye'de yılda 70 bin ton kivi tüketiliyor. Bunun 40 bin tonu ülkemizde yetiştirilirken, kalan 30 bin ton kivi ithal ediliyor. Geliştirilen projeler ve sağlanan hibe programları sayesinde Türkiye'nin kendi kivisini kendisi karşılaması amaçlanıyor.

Editör: TE Bilisim