YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Amasya’nın Merzifon ilçesinde 2 kız çocuk annesi 45 yaşındaki Ayten Karabulut, çocuklarını okutabilmek için eşiyle birlikte çay ocağı işletmeciliği yapıyor.

Merzifon Otoparkı'nda, 3 yıl önce açtıkları ‘Nasip Çayevi’nde çalışan Karabulut, hem ocak başında çay yapıyor hem çayları müşterilere servis ediyor. Çarşı esnafı ve vatandaşlar, çaycı kadını elinde çay tepsisi ile görünce şaşkınlık yaşarken, bayan elinin değdiği çaylara da yoğun ilgi gösteriyor.

Azmiyle kadınlara örnek olan Ayten Karabulut, çocuklarının okul masraflarını karşılamak için çaycılık yaptığını söyledi. Hayat şartlarının zor olduğunu ve bunun için de kadınlara büyük görevler düştüğünü ifade eden Ayten Karabulut, “Biz bu iş yerini açmadan önce eşim başka bir çay ocağında yevmiye ile çalışıyordu. Çocuklarımızın okul giderleri artınca ve eşimin aldığı ücret giderlerimizi karşılayamaz hale gelince biz de kendi çay ocağımızı açmaya karar verdik. Üç yıl önce eşimle birlikte bir çay ocağı açtık. Eşim bana burada çalıştığım için günlük 10 lira para veriyor, ben de o paraları biriktiriyorum. Biriken paralarla çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılıyorum. Lise son sınıfta okuyan Malide ve lise birde okuyan Hilal isminde iki kızım için bu meslekte çalışıyorum.” diye konuştu.

“BENİ ÇAY TEPSİSİ İLE GÖRENLER ŞAŞIRDI”

Kendisini, elinde çay tepsisi ile görenlerin önce şaşırdığını, daha sonra aile gibi olduklarını söyleyen Karabulut, şunları kaydetti: “Müşterilerim, önce bana ‘bu iş kadın işi değil erkek işi’ dediler. Daha sonra aynı kişiler, yaptığım çayları beğenerek sürekli istemeye başladılar. Şu an çevre esnafımızla aile gibiyiz. Bizleri çok seviyorlar, hatta durumumuzu bildikleri için haricen yardım dahi yapıyorlar. Bu iş yerinde kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Faturalar, ödemeler ve liseli kızlarımızı okutmak için eşimle birlikte kafa kafaya verdik. Eşimin bana verdiği yevmiye ile geçen yıl büyük kızımın dershane parasını ödedim, bu yıl da hayırsever bir iş adamımız halimizi gördü ve bize yardım etti.”

Geçtiğimiz Ramazan ayında, kızlarının da kendilerine yardım ettiğini ve söz konusu durumun hayırsever bir iş adamını etkilediğini açıklayan Karabulut, “Yaz tatilinde kızlarımız da bize yardımcı oldu. Bir Ramazan akşamı hayırsever bir iş adamı çayevimize geldi ve büyük kızım ona servis yaptı. Bizim ailecek zor durumda olduğumuzu öğrenmiş ve kızımın bu seneki dershane ücretini karşıladı, Allah razı olsun. Çevre esnafımız da bize aynı şekilde yaklaşıyor. Çay ocağında kullandığımız diafon bozuldu yaptıramıyoruz ama esnafımız durumumuzu bildiği için cep telefonlarından arayıp, çay istiyor. Türkiye’de çay ocaklarında telsiz kullanımı yaygınlaştı fakat biz kıt kanat geçindiğimiz için telsiz dahi alamıyoruz.” şeklinde konuştu.

“TEK İSTEDİĞİM KIZLARIMA BURS SAĞLANMASI”

Bayanların, kendisi gibi çalışma hayatına atılmasını ve mücadele etmesi gerektiğini belirten Karabulut, tek isteğinin ise kızlarına burs sağlanması olduğunu dile getirdi. Karabulut, “Ben çocuklarımı ikinci el kıyafetlerle büyüttüm, bundan da hiçbir zaman gocunmadım. Vezirköprü Anadolu Öğretmen Lisesi'nde okuyan büyük kızıma ayda 50 lira dahi göndermekte zorluk çekiyoruz. Sesimizi duyan bir yardımsever çocuğumuza burs verirse çok mutlu olacağız.” ifadelerini kullandı.

Küçücük çayevlerinde, yaşlısına gencine kucak açtıklarını belirten Ayten Karabulut’un eşi Kazım Karabulut da hizmet etmeyi kendilerine ilke edindiklerini, yapılacak işin erkeği, kadını olmayacağını kaydetti.


Editör: TE Bilisim