TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Selçuk Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Konya ve Çevresinin Tarihi Köprüleri ve Su Değirmenleri” projesinde Konya’nın tarihi ve kültürel geçmişine ışık tutacak önemli eserler ortaya çıkardı.

Arşivlerden ve sınırlı sayıdaki yayınların yanı sıra, Konya’nın bütün ilçe, kasaba ve köyleri incelenerek gerçekleştirilen çalışmada Konya ve çevresinde saklı kalmış 58 köprü ile 175 su değirmeni gün yüzüne çıkarıldı. Böylelikle Konya literatüründe bulunan ve 38 olan köprü sayısı 96’ya, 125 olan değirmen sayısı ise 300’e ulaştı.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Duran, Prof. Dr. Ali Baş ve Yrd. Doç. Dr. Ruhi Özcan’ın gerçekleştirdiği “Konya ve Çevresinin Tarihi Köprüleri ve Su Değirmenleri” projesi 3 yılda tamamlandı. 2009 yılında başlayan projenin Konya ve 31 ilçesinin kasaba ve köylerinin tamamında yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Remzi Duran, “Bu çalışma ile Konya ve çevresindeki tarihi köprülerin ve su değirmenlerinin günümüze ulaşanlarının tamamının tespiti yapıldı. Konya için oldukça önemli kültür varlıkları olan köprü ve su değirmenlerinin bulundukları yerlerin GPS ile koordinat belirlemeleri gerçekleştirip, haritalara işlendi. Günümüze ulaşamayanların isim ve bulundukları yerleri de belirleyip kayıt altına aldık.” dedi.

"TEK GÖZDEN DOKUZ GÖZE KADAR OLAN KÖPRÜLER TESPİT EDİLDİ"

Konya’nın bütün ilçe, kasaba ve köylerindeki incelemelerin yanısıra bölgelerin yaşlı insanları ile de görüşüldüğünü belirten Prof. Dr. Duran, "Yaptığımız araştırmalarda köprü ve su değirmenlerinin özelliklerine dair de bir takım tespitlerimiz oldu. Konya köprülerinin vadi ve akarsularının genişliğine göre göz sayılarının arttığı, tek gözden dokuz göze kadar olan köprüler tespit edildi. Su değirmenlerinin ise sadece endüstriyel yapılar olmadığı, aynı zamanda sosyal hayatın devam ettirilmesi, devlete gerek vergi katkısı gerekse vakıf hizmetleri açısından da hayati öneme haiz bir kurum hüviyetine sahip olduğu bulgusuna ulaştık." diye konuştu.

Tamamlanan projenin "Konya Köprüleri" ve "Konya Su Değirmenleri" adlarıyla Konya’nın zengin maddi kültürüne önemli katkı yapacak iki ayrı kitap haline getirilerek yayınlanacağı bildirildi.

Editör: TE Bilisim