BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Hızlı Okuma Eğitmeni Abdullah Yılmaz, Adıyaman’da başlattığı hızlı okuma seminerlerine Özel Doruk Koleji'nde devam etti.

    Hiçbir ücret talep etmeden okul okul gezen Hızlı Okuma Eğitmeni Abdullah Yılmaz, yaptığı konuşmalarla öğrencilere özgüven aşılarken hızlı okumanın kısa ve uzun vadede kişiye yapacağı katkıları anlatıyor.
    
    Özel Doruk Koleji çok amaçlı salonunda 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine verilen seminerde, hızlı okuma teknikleri anlatıldı. Bazı öğretmenlerin de katıldığı seminerde konuşan Abdullah Yılmaz şunları söyledi: "Okumaya gerçekten niyet edin ve bütün dikkatinizi okuduğunuz şeye verin. Öylesine okumakla gerçek anlamda okumak birbirinden çok farklıdır. Ne kadar niyet ve dikkat ederseniz okuduğunuz parçanın farklı yönlerini ayırt edebilir, okurken düşünme, derinleşme, anlama ve hafızaya kaydetme alışkanlığı kazanır hatta kimi örnekleri kendi yaşamınıza katabilirsiniz."

    Yılmaz, "Peki mükemmel bir niyet ve dikkat düzeyine ulaşmak için neler yapılmalıdır: Zihninizi ve bedeninizi içten ve rahat bir şekilde aşkla ve şevkle okumaya yönlendiriniz. Bedensel yorgunluk, uykusuzluk, karamsarlık, iştahsızlık hem niyetin oluşmasını engeller, hem de dikkati toplamayı zorlaştırır. Okuduğunuz parçaya karşı derin ve sürekli bir ilgi geliştiriniz, gönlünüzdeki niyeti canlı tutunuz. Yani kendinizi sürekli teşvik ediniz. Motivasyonunuzu yükseltmeye çalışınız. Bu parçayı okumalı ve anlamalıyım. Dikkatin dağıldığını ve zihnin gezinmeye başladığını hissettiğiniz an parça üzerinde dikkatinizi geliştirmeyi denemelisiniz. Böylece okumadaki niyetinizi ve hedefinizi gerçekleştirmeden okumayı bırakmama kararlılığınız, dikkatinizi toplamanızda yardımcı olacaktır. Dikkatin okumaya yönelmesini engelleyen duygusal sorunlarınız olabilir. Sınavı kazanma ve soruyu doğru olarak anlayıp, çözebilme isteğinizi tahrik ederek duygularınıza hakim olamaya çalışınız. Dikkatin dağılması sebebiyle anlama veriminin düşmesi, hem bir parça için ayıracağınız sürenin uzamasına ve diğer sorular için vaktinizi sınırlamış olacaktır. Bu durum paragraf sorularından sizi soğutabilir. Dikkatinizi dağıtan sebepler ya çevreden (okuma ortamının olması, gürültü vs.) ya da zihninizden (hayal kurmak, endişeye kapılmak) kaynaklanır. Çevreden kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak kolaydır. Zaten sınavda bu sorun kolay kolay olmayacaktır. Asıl sorun hayal alemine dalmaktır, öğrencilerin en şikayet ettiği konuların başında da bu gelmektedir. Hayal kurmaya başladığınızı fark ederseniz hemen o parçayı bırakın bilgiye dayalı herhangi bir soruya (sayısal bir soru olabilir) yönelin, çünkü o parçayı tam anlayamamış olacaksınız, bu sebeple yanlış yapma olasılığınız artacaktır. Belirli bir süre sonra sıkılabilir ve dikkatinizi toplamakta zorlanabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim