Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Amasya’nın Merzifon ilçesinde Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Fulya Kurnaz, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Kurnaz, özellikle rüzgarlı havalarda soba zehirlenmesi olayının arttığını belirterek, karbonmonoksit zehirlenmelerinin alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.
Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması sonucu meydana geldiğini ifade eden Kurnaz, şöyle devam etti: “Zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Sobalı bir odada otururken yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, görme bulanıklığı, huzursuzluk hissedilince, pencere ve kapı açılmalı, odaya taze hava girmesi sağlanmalıdır. Belirti ne olursa olsun zehirlenen kişinin mutlaka açık havaya çıkartılması ve 112 Acil Yardım ekibinin aranmasını gerekir.”
Karbonmonoksitin, havagazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğunun da bilgisini veren Kurnaz, “Vatandaşlarımızdan lodoslu havalarda çok daha dikkatli olmalarını, kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat etmelerini istiyoruz. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli.
Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim