ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Antalya Milletvekili Doç. Dr. Mehmet Günal, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nde son dönemde yönetim kurulu, başkan ve üyelerindeki değişikliklerle ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Milletvekili Günal, konu ile ilgili iddiaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından cevaplandırılması için TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin kuruluş amacının Türk çiftçisinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya dönük her türlü mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamak ve ürünlerini pazarlamak olduğunu belirten Günal, ayrıca Türk tarımını çevreye ve doğaya saygılı, sürdürülebilir en üretken sektör yapmayı hedeflediğinin altını çizdi.
Son dönemlerde maalesef Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinin Merkez Birliği yönetim kurulu, başkan ve üyelerindeki değişiklikler ve bazı iddialarla gündeme geldiğine dikkat çeken Günal, bu kapsamda eski yönetim kurulu başkanı ve şu an yönetim kurulu üyesi olan İlhami Teke ile ilgili çeşitli iddiaların medyada yer aldığını, kamuoyunun aydınlanması için konuyu Meclis'e taşıdığını kaydetti.

Milletvekili Günal, Bakan Eker'in cevaplaması için TBMM Başkanlığı'na 12 maddelik soru önergesi verdi. Günal, soru önergesinde cevaplaması için Eker'e şu soruları sordu: "İlhami Teke, kooperatife hangi tarihte ortak olmuştur? Yönetim Kurulu üyeliğine hangi tarihte atanmıştır. Bu tarihten önce Tarım Kredi Kooperatifleri ile bir bağlantısı var mıdır? Kooperatiften kullanılan kredi şartları 'Tarım kredi kooperatiflerinden tarımsal üretime yönelik krediler' başlığı altında yer almaktadır. Buna göre İlhami Teke’nin bu güne kadar kullandığı tespit edilen krediler ne kadardır? Bu krediler genel kredi limitlerini aşmış mıdır? Bu krediler ilgili mevzuat çerçevesinde ve vadesinde ödenmiş midir? Kimyevi gübre kredileri, bir dekardan elde edilecek ürün verimini artırmak amacıyla en çok bir yıl vadeli ve ayni olarak kullandırılmaktadır. İlhami Teke'nin 2008 yılında beyan ettiği ekilebilir arazi miktarı ne kadardır? Bu arazi karşılığında kooperatiften alınabilecek kimyevi gübre miktarı ne kadardır? İlhami Teke ne kadar almıştır? Bugüne kadar kullandığı kredilerin tamamına karşılık beyan ettiği toplam teminat nedir? Gösterdiği bu teminatların gerçek hisse değeri tespit edilen kredi için yeterli midir? İlhami Teke’ye Merkez Birliği onaylı kredi kullandırmak amacıyla Polatlı T.K. Kooperatifi personel ve yönetim kurulu tarafından yapılan cari tespit tutanağında belirtilen arazi değeri ve bölge kontrolörü tarafından yazılan raporda belirtilen hisse oranı ile arazi değeri gerçeği yansıtıyor mu? 2012 yılında Polatlı Basri köyünde 18 ay içerisinde aynı tarla değeri yüzde 200 değer kazandırılarak gerçek dışı ipotek yapılmış mıdır? Tarım Kredi Kooperatifinde gerçek değerde yeterli ipoteği olduğu muvazaalı olan yönetim kurulu üyesi başka bankadan da yüksek tutarda kredi kullanmış mıdır? Kendi kullandığı krediye bile yeterli olmayan ipotek ile aile bireylerine de kefil olmuş mudur? Polatlı T.K. Kooperatifi en son hangi tarihle, hangi müfettiş tarafından teftiş edilmiştir? Bu müfettişin kurumdaki şu anki pozisyonu nedir? 2004 yılında, zamanında ödeme yapmadığından, sermaye borcunun vadesi geçtiği ve yönelim kurulu üyeliğinden düşmesini gerektiren bu durumu sessizce çözümleyerek yedi ay sonra tahsil eden kooperatif müdürü şu an Ankara Bölge Birliğinde hangi pozisyondadır? Kredi beyannamesinde 5 dönüm tarla gösterildiği, bu tarlada da maksimum 2 bin liralık sulama borusu kullanılabilecekken 67 bin liralık sulama borusu niçin ve hangi firmadan alınmıştır? Bu sulama boruları nerede kullanılmıştır? Ve evinde çocuklarına özel bakıcı olarak çalıştırdığı elemanın bütün ücret ve sigorta ödemelerini, kurumun iştiraklerinden İmece Prefabrik AŞ’de çalışıyormuş gibi göstererek iştirake ödettirdiği doğru mudur?''

Editör: TE Bilisim