MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Çukurova’da mısır hasadında sona yaklaşılmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alım fiyatını açıklamamasının üreticiyi çok zor durumda bıraktığını söyledi. Yılmaz, yöre çiftçisinin borçlarını ödeyebilmek için mahsulünü maliyetinin alında fiyatlarla elinden çıkarmak mecburiyetinde kaldığını söyledi.

TBMM’de de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Seyfettin Yılmaz, “TMO, haftalar önce hasat başlamasına rağmen, mısır müdahale alım fiyatını açıklamadığı için üretici, tüccarın merhametine bırakılmıştır. Taban fiyat daha fazla gecikmeden, hayal kırıklığı yaşamayacak şekilde açıklanmalıdır.” dedi.

HASAT YÜZDE 70 TAMAMLANDI, TMO’DA FİYAT YOK!

Adana’da bu yıl yaklaşık 800 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını, hasadın ise yüzde 70 oranında tamamlandığını belirten MHP Adana Milletvekili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adana ve yöresinde birinci ürün mısırı hasat etmenin sevincini yaşayan çiftçimiz, TMO müdahale alım fiyatını açıklamadığı için geçen yılki fiyatlar olan 64-64.5 kuruştan ürününü elden çıkarmaktadır. Bu yıl bir kilo mısırı 67 kuruşa mal eden çiftçimiz, maliyetinin altında satış yapmak zorunda bırakılmaktadır. Çünkü tarlasını borçlanarak eken üreticimizin kapısında alacaklılar beklemektedir.”

TMO’nun açıklayacağı müdahale alım fiyatının üreticide hayal kırıklığı yaşatmaması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “TMO, mısır ton fiyatını 2012’de 595 lira, 2013’te 640 lira, 2014’te 680 lira olarak ilan etmiştir. Bu artışlar, tohum, gübre, mazot gibi tarım girdilerdeki artışın çok altında kalmıştır. Bu yıl aynı hatalar yapılmamalıdır. Ülkemizi besleyen çiftçimize cömert davranılmalı, üreticimizin yüzünü güldürecek müdahale alım fiyatı çok acil açıklanmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim