Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça gibi önemli turizm merkezlerine sahip Muğla'da esnaf sayısındaki artış dikkat çekiyor. Geçen yıl 3 bin 332 yeni esnaf kayıt yaptırırken bin 890 esnaf ise kaydını sildirdi. En çok yeni kaydın yapıldığı yerlerin Fethiye, Bodrum ve Marmaris olduğu gözlendi. Bodrum'da geçen yıl 890 esnaf kayıt yaptırırken 347 esnaf kaydını sildirdi. Fethiye'de 649 yeni kayıt yapıldı, 366 esnaf işyerini kapattı. Marmaris'te ise yeni kayıt sayısı 319 olurken 320 esnaf kaydını sildirdi.

Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, turizm mevsimi öncesinde esnafa uyarılarda bulundu. Turizm merkezlerindeki işyeri sayısının çok fazla olduğunu ve ilçelerin bunu kaldıramadığını söyledi. Her turizm mevsiminden önce yeni işyerleri açıldığını, mevcutların da borçlanarak ürün aldığını anlatan Ayyıldız, "Hesabınızı iyi yapın. Yatırım yaparken, ürün satın alırken fazla borçlanmayın. Turizm mevsimi istediğimiz gibi gitmezse yaz sonunda zor durumda kalırsınız. İşyeri açarken de bu yönde bir ihtiyaç olup olmadığını araştırın. Bize sorun, yardımcı olalım." dedi.

Ayyıldız, "Tarlam var, evim var satayım, bu işi yapayım" döneminin bittiğini dile getirerek, "Herkes yapacağı işin önce eğitimini alsın. Eskiden çırak, kalfa, ustalık olayı vardı. Bu insanlar, yetişmiş olarak iş hayatına atılıyordu ancak şimdi bankadan kredi çektik mi, cebimizde para oldu mu, 'Hemen gidip bir işyeri açalım.' diyoruz. Bunun yanında birçok esnaf, sürekli iş değişikliği yapıyor. Bugün butik işi yapan, seneye başka bir işkolu üzerine dükkân açıyor. Bu arayış da yanlış. Herkes kendi işini en iyi şekilde yapmaya çalışmalı." ifadelerini kullandı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise turizm sezonunden önce hiç kimsenin Bodrum'a güvenerek para kazanmaya gelmemesi yönünde çıkış yaptı. Esnafa temin edebilecek 200 kişilik stant varken 20 bin kişinin müracaat ettiğinin altını çizen Başkan Kocadon, "Bugün Bodrum Belediyesi olarak belki 200 tane stant vereceğiz ama elimizde şu an 20 bin tane dilekçe var. Mümkün olduğu kadar Bodrum'un sokaklarına, caddelerine, meydanlarına güvenerek para kazanmaya kimse gelmesin. Ya işyeri kiralasınlar ya da bu işi yapmasınlar. Her sene de bunu biraz daha azaltarak, Bodrum'daki stant olayına bir son vereceğiz, çünkü Bodrum halkının, özellikle de yerleşik esnafın bu işten çok büyük bir mağduriyeti var." şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim