Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Uluslararası Doğu Sağlık Çalışanları Federasyonu'na (UDOSAF) bağlı Doğu Anadolu Sağlık Çalışanları Derneği (DOSADER) okullarda sigara alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili seminerlere devam ediyor.

UDOSAF Genel Sekreteri Ahmet Emeksiz, İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa düzenledikleri seminerlerin 27.’sini Özel Aziziye Eğitim Kurumları’nda yaptıklarını ifade etti. Emeksiz, “Daha önceki seminerlerimizi Erzurum ve ilçelerinde bulunan okuma salonları, dershaneler ve yurtlarda bulunan yaklaşık 4 bine yakın öğrenciye verdik. Bu çalışmayla şu an itibariyle 2 bin aileye ulaştık.” şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yaklaşık 15 bin öğrenciye ve 5 bin aileye ulaşılarak anket uygulaması yapmak istediklerini belirten Emeksiz, Erzurum’da sigara alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili veriler elde edeceklerini açıkladı.

Özel Aziziye Eğitim Kurumları öğretmen, öğrenci ve personeline sigara alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili semineri veren UDOSAF Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hamit Acemoğlu ise federasyon olarak yaptıkları çalışmalarda toplumun sağlığını ön planda tutuklarını söyledi.

Sigara alkol ve uyuşturucu maddelerin zararlarını anlatan Acemoğlu, sigaranın akciğer kanserinin en büyük nedeni olduğunu aktardı. Sigaranın içinde 4 bine yakın insan sağlığına zararlı maddeler olduğunu ifade eden Acemoğlu, bu maddelerin en çok bilinenin ddt, amonyak, katran, egzoz gazı, naftalin ve nikotin maddesi olduğunu sözlerine ekledi. Acemoğlu, sigaranın içinde bulunan ölümcül maddelerin damar tıkanıklığı, dudak kanseri, gırtlak kanseri, karaciğer bozuklukları, akciğer kanseri, astım nefes darlığı gibi birçok hastalığa neden olduğunu belirtti. Acemoğlu, gebelikte sigara kullanımının bebekte otistik bozukluklar, zeka geriliği, organ eksikliği ve diğer hastalıklara yakalanma riskini artırdığını kaydetti.

Alkol ve uyuşturucu kullanımının ise insan sağlığını bozduğunu dile getiren Acemoğlu, “Bu maddeleri kullanan insanlar düzgün muhakeme yapamaz. Bu kişilerin sorumluluk duyguları zayıfladığı için kendilerine ve çevresindekilere zarar verebilir.” şeklinde konuştu. Boşanma ve aile içi şiddetin önemli bir bölümünün bu maddelerin kullanımından kaynaklandığını belirtti.

Editör: TE Bilisim