ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR! ELAZIĞ BELEDİYESİ BU HAKSIZLIĞI DÜZELTMELİDİR!
Bursa merkez Osmangazi Belediyesi, kentsel dönüşüm konusunda ilk örnek uygulamayı ‘Osmangazi Evleri’ ile başlattı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sırameşeler Mahallesi’nde özel bir firma tarafından başlatılan ve kentsel dönüşüme örnek teşkil edecek ‘Osmangazi Evleri” projesinin temeline ilk harcı attı. Firma yetkilileri ve vatandaşların da katıldığı temel atma töreninde konuşan Dündar, bugüne kadar yürütülen çalışmalar sonucunda ilçedeki 48 bin yapı ve 116 bin bağımsız konutun elden geçirilerek risk analizlerinin yapıldığını söyledi.

Kentsel Dönüşüm konusunda vatandaşların farklı beklentileri olduğunu belirten Dündar, şöyle konuştu: “Bugün geldiğimiz noktada şunu özellikle belirtmek istiyorum. Osmangazi’de devlet eliyle bir dönüşüm olmayacak. Bizler TOKİ’nin gelip ilçemizde konut yapmasını istemiyoruz. Osmangazi’de yaşanacak dönüşümün, yerel firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesi için çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta, Bursa’daki müteahhit firma sahibi ve temsilcileri ile birlikte toplantılar yaptık. Onlara, belediye olarak yürüttüğümüz Kentsel Dönüşüm Master Plan çalışmalarımız hakkında bilgi verdik, ilçemizin risk analizini kendileri ile paylaştık. Birebir görüşmeler yapıp projelerimizi aktardık.”

Özel bir firma tarafından yürütülen Kentsel Dönüşüm Master Plan Çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Dündar, yürütülen çalışmalar sonunda ilçede dönüşüm yapılacak alanları 4 ana gruba ayırdıklarını belirtti. Dündar, şöyle devam etti: “Planlı alanlarda plansız yapılaşmanın olduğu demiryolu altı gibi bölgeler A grubu, Altıparmak, Çırpan gibi planlı yapılaşmanın olduğu bölgeler B grubu, SİT alanları dağ yamaçlarını kapsayan bölgeler C grubu, bir de sanayi ve konutların içi içe geçtiği D grubu belirlediğimiz Küçükbalıklı gibi bölgeler var” diye konuştu. “Osmangazi’yi dönüştürmek demek, Bursa’yı dönüştürmek demek” diyen Başkan Dündar, “Bu dönüşüm sürecinde dikkat ettiğimiz konuların başında da, Bursa’nın tarihi dokusunu, ekolojik yapısını, kısaca ruhunu koruyarak, yepyeni bir şehri ortaya çıkartmak. Bunu yaparken, önceliğimiz vatandaşlarımız. Belediye olarak vatandaşımızın mağdur edilmesini istemiyoruz, çalışmalardan rant elde edilmesine de karşıyız.”

Sırameşeler Mahallesi’nde toplam 11 bin 500 metrekarelik bir alanda hayata geçirilen ‘Osmangazi Evleri’ projesinin sahibi Osman Koşak, projenin bölgede özel sektör eliyle başlatılmış, kentsel dönüşüme örnek teşkil edecek ilk proje olduğunu söyledi. Proje hakkında teknik bilgi aktaran Mimar Aylin Uyar da ‘Osmangazi Evleri’ ismini verdikleri konut projesinin toplam 150 daire ve 2 bin metrekare ticari alana sahip olduğunu, mevcut alanın yüzde 50’sinin sosyal donatı ve yeşil alan olarak ayrılmış örnek bir proje hayata geçirdiklerini belirtti. Mimar Aylin Uyar, “Projemiz, tarihi Osmangazi evlerinin ruhunu yansıtsın istedik. Günlük hatlar yerine, farklı bir mimari çalışma sergileyip, tarihimizi yansıtsın istedik.” dedi.

Editör: TE Bilisim