LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Aksiyon Gazetesi Yazarı Zafer Özcan, Türk insanının vergi vermekten hoşlanmadığını aktaran Özcan, bunun sonucunda devletin dolaylı vergilere yüklendiğini ve akaryakıt istasyonlarının vergi dairesi gibi çalıştığını aktardı.

Hatay Birleşik Sanayici ve İşadamları Derneği’nin konuğu olarak Hatay’a gelen Özcan iş adamlarına “Türkiye ekonomisi nereye gidiyor? Anadolu’daki aile şirketlerinin sıkıntılarına yönelik tespit ve öneriler, 2013 tahminleri ve ekonomik beklentiler” başlıkları altında bir sunum gerçekleştirdi.

2010 yılında Türkiye’nin büyüme trendine girdiğini ve dünyada yaşanan küresel krize rağmen ilerlemeye devam ettiğini söyleyen Özcan, Türkiye’nin 2012 hedefleri arasında yer alan yüzde 3’lük büyüme hedefinin biraz altında bir büyüme gerçekleşeceğini aktardı.

Geçmiş yıllarda toplanan bütün vergilerin faize gittiğini anlatan Özcan, bununla birlikte Türk insanının borcuna sadık olmasına karşın vergi vermekten pek hoşlanmadığını dile getirdi. Özcan, “Türkiye gelirden en az vergi toplayabilen ülkelerin başında geliyor. İnsanımız borcuna sadık ama vergi vermekten hoşlanmıyor. Gelirden vergi alamayan devlet çareyi dolaylı vergilere yüklenmekte buluyor. Durum böyle olunca benzin istasyonları vergi daireleri gibi çalışıyor.” şeklinde sözlerini tamamladı.

İstihdamı sağlamada Türkiye’nin en fazla artış yakalayan ülke olduğunu hatırlatan Özcan, bunun yanında genç nüfusun işsizlik noktasında yaşadığı sorunların önemli olduğuna dikkat çekti. Özcan, “Türkiye’de genç nüfus işsizliği önemli bir mevzu. Yüzde 15’lerde. AB ülkelerinde ise bu oran yüzde 20’lerde. Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke bu nedenle bu gençlerin hepsine iş bulmak zorunda.” dedi.

Geçmiş yıllarda yapılan saptamalarda sanki Türkiye’de enflasyonun hiç düşmeyeceği kanaatinin halkta oluştuğunu hatırlatan Özcan “Türkiye bu kanaati ortadan kaldırmak ve yok etmek için çok uğraştı.” diye konuştu. Türkiye’nin ihracat performansını arttıran ve en yükseğe çeken 2 ülkeden biri olma başarısını yakalandığından da bahseden Özcan “Türkiye ciddi bir bütçesini enerjiye harcıyor. Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bu güne kadar nükleer enerjiyi girmemişiz. Son dönemlerde bu noktada bazı atılımlar yapıldı ancak bu atılımların artarak devam etmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

BİRSİAD Üyesi iş adamlarına ekonomik beklentiler ve aile şirketlerinin yapabileceği yatırımlarla ilgili detaylı bilgi veren Zafer Özcan sunumunun ardından iş adamlarıyla sohbet ederek kitabını imzaladı.

Editör: TE Bilisim