YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Hatay İskenderun Demir Çelik Fabrikası ve Sivas Divriği arasında köprü vazifesi gören Devlet Demir Yolları'na (DDY) ait Pazarcık'taki tren rayları yenileme çalışması başladı.

Pazarcık'ta başlayan hat yenileme çalışması açılışına Belediye Başkanı Kamil Dalkara ve DDY 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker katıldı. Açılışta, ‘’Allah, kaza bela vermesin, kazalar uzak olsun.‘’ diye dua edildi. Açılışta konuşan 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, 5. Bölgede 2 önemli çalışma yapıldığını belirtti. Ülker, 1. Bölgenin Adıyaman Gölbaşı pazarcık arasında kalan 80 kilometrelik bölgenin, 2. Bölgenin ise Diyarbakır Kurtalan arasındaki 100 kilometrelik yol yapım çalışması olduğunu belirtti.

Cumhuriyet'in kuruluşundan bu güne kadar ilk kez bir seferberlik çerisinde yol yapım çalışması başladığına dikkat çeken Ülker, yeni yapılan tren yolunda tamamen yerli sermaye kullanıldığını ifade etti. Hızlı tren seferlerinde döşenen raylarla aynı rayın döşendiğine dikkat çeken Ülker, demiryolunun yük taşımacılığında en ideal taşımacılık olduğunu belirtti. Ülker, "Özellikle cevher hattı dediğimiz Divriği-Sivas-İskenderun-Yakacık 552 kilometrelik demiryolu hattı yenilendi. 80 kilometrelik kısmı kaldı. Bu yolun ayrı bir önemi var. 2015'lerin sonunda demir taşıyan Erdemir’in yıllık, yaklaşık 4 milyon ton demir cevheri taşımacılığı var. Bu da bu raylarda taşınacak. Raylar hassasiyetle yenileniyor. 80 kilometrelik hatta 185 bin metreküp balans (kırma taş), hızlı trende kullanılan 60'lık 12 bin ton ray, 150 bin adet beton travers kullanılacak." dedi. Tren yolunun yaklaşık maliyetinin 50 milyon TL (50 trilyon) olduğunu belirten Ülker, yolda 110 işçi, 15 teknik personelin çalıştığını ifade ederek, "Tren seferlerine engel olunmayacak, sabah 7 ila akşam 16 saatleri arasında yol yaklaşık 8-9 saat kapalı kalacak, akşam tekrar açılacak. Nasip olursa eylül ayının ortalarında bitmiş olacak." diye konuştu.

Pazarcık'taki fabrikadan Doğuya daha önceden giden malların tamamının tren yolu ile gittiğini belirten Belediye Başkanı Kamil Dalkara, yeni yol tamamlandığında fabrika sahiplerinin tekrar ürettikleri malları trenle göndereceklerini belirtti. Dalkara, demiryolunda yük taşımacılığının fiyat açısından uygun olduğunu, Pazarcık ilçesi olarak demiryolu yenileme çalışmasında her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.


Editör: TE Bilisim