Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var Erzurum Horosan'da halk otobüsü şarampole uçtu! Ölü ve yaralılar var
Yenimahalle Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan Doktor Berna Kocaefe, Ramazan ayının sonlanmasıyla birlikte oluşabilecek sağlık sorunlarına dikkat çekti.

Özellikle Ramazan Bayramı’nda gelenek haline gelen şeker, çikolata ve tatlı ikramlarından kaçınılması gerektiğine vurgu yapan Kocaefe, kronik rahatsızlığı olan vatandaşlara da uyarılarda bulundu.

Ramazan ayı boyunca düşen metabolizma hızı nedeniyle vücudun kilo almaya meyilli olduğunu vurgulayan Dr. Kocaefe “Vücut Ramazan ayı sonrası kilo almaya çok elverişli hale geliyor. Şeker, tatlı, çikolata tüketiminin arttığı bu dönemde günlük kalori alımına dikkat etmek gerekir. Özellikle bayramda ikramla artan şeker tüketimi diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalığı olan bireyler için tehlike arz ediyor. Bu yüzden Şeker Bayramı’nda şerbetli tatlılar yerine hafif olması nedeniyle dondurma, taze meyveler ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir.” dedi.

'MİSAFİRLERİNİZE KURU MEYVELER VE SÜTLÜ TATLILAR İKRAM EDİN'

Kişilerin kendi sağlıklarına gösterdikleri özeni misafirlerine de göstermesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kocaefe, “Misafirlerinize de sağlıklı beslenmeleri için özen gösterin. Onlara şerbetli tatlılar ikram etmeyin. Konuklarınıza şerbetli tatlı, şeker, çikolata yerine kuru meyve, sütlü tatlı, dondurma, taze meyve ikram edin. Porsiyon kontrolünü sağladığınız sürece fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri de ikram ederek daha sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz. Ayrıca misafirler her gittikleri yerde ikramlarla ağırlanacakları için çok ısrardan kaçınınız.” diye konuştu.

UYGULADIĞINIZ DİYETE SADIK KALIN

Diyabet, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de sadık kalmaları gerektiğinin de altını çizen Kocaefe, “Özellikle diyabet hastaları tatlı tüketmekten kaçınmalıdırlar. Diyetlerine uymaya da özen göstermelidirler.” dedi.

Gelecek Ramazan’a da kardeşlik, birlik, beraberlik içerisinde kavuşmayı dileyen Yaşar, tüm vatandaşların Ramazan Bayramı’nı tebrik etti.

Editör: TE Bilisim