TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE! TRABZON'DA TEMEL'İN KARDEŞİNDEN DAHA İLGİNÇ HİKAYE!
Sakarya’nın içme suyu konusunda Sapanca Gölü’ne alternatif olacak Akçay Barajı ihalesinin 30 Nisan 2013’te gerçekleştirilecek. Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Akçay Barajıyla, Sakarya’nın içme suyu geleceğini garanti altına alacağız” dedi.

Keleş, yaptığı açıklamada, içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü’ne alternatif bir içme suyu kaynağı oluşturmak için Akçay Barajı’nı inşa edeceklerini belirterek, baraj ihalesini 30 Nisan’da gerçekleştirileceğini bildirdi. Keleş “İkramiye ve Akçay Derelerini değerlendirerek oluşturacağımız bu kaynak, kısa ve orta vade de şehrimizin içme suyu ihtiyacını karşılayacak. Baraj Pamukova-Geyve İlçelerinde bulunan Eskiyayla Havzasındaki orman arazisinde inşa edilecek. Yerleşimin olmadığı bölgede inşa edileceğinden çevresel risklere karşı korumalı olacak” bilgisini verdi.

“CAZİBE İLE BÜYÜK TASARRUF”

Barajın ön yüzünün beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde yapılacağını ifade eden Keleş “ Baraj 900 metre rakımda inşa edilecek. Barajın 20 milyon metreküp depolama kapasitesi olacak. Yılda 40 milyon metreküp suyu bu barajdan şehre vereceğiz. Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık yüzde 60-70’ine karşılık gelmekte. Barajın 850 dönümlük bir göl alanı olacak. Gölün en derin noktası 70 metre olacak. Tamamen cazibe (suyun kendi hareketi) ile çalışacak bu baraj sayesinde enerji noktasında önemli tasarruflar sağlanmış olacak” diye konuştu.

BİRİNCİ SINIF İÇME SUYU

Akçay Baraj projesinin 1999 Marmara Depremi dikkate alınarak hazırlandığını kaydeden Rüstem Keleş, şu bilgileri verdi: “Marmara Depremini dikkate alarak inşa edeceğimiz baraj, şiddetli depremlere karşı dayanıklı olacak. İlk etapta tamamen insani tüketim amaçlı su temini sağlayacak olan Akçay Barajından daha sonra ise yükseklik değerlendirilerek enerji de üreteceğiz. Bilindiği gibi baraj ile ilgili olarak gerekli olan 70 milyon TL tutarındaki kredi daha önce İller Bankası’ndan temin edilmişti. İnşallah 30 Nisan Salı Günü Saat 15.00’da yapım ihalesini gerçekleştireceğiz. İhaleden hemen sonra çalışmalara başlanacak. Akçay Barajı sayesine hem Sapanca Gölü’ne alternatif bir kaynak oluşturulacak, hem de şehrimizin 50–100 yıllık içme suyu geleceği garanti altına alınmış olacak”

Editör: TE Bilisim