YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Bağımsız şirket tarafından yapılan bir araştırmada, şirketlerin yıllık doküman maliyetlerinin, cirolarının yüzde 5-15’ine karşılık geldiği belirlendi. Şirketlerin yüzde 90’ı baskı maliyetlerini takip etmiyor. Baskı için seçilecek yazıcı tercihi ile en az 2 bin 200 dolar tasarruf sağlanabiliyor.

Kayseri’de HP Teknoloji Zirvesi düzenlendi. Zirvede, katılımcılara bilgisayar, yazıcı ve farklı ürünlerdeki teknolojik gelişmeler aktarıldı. HP Baskı ve Kişisel Sistemler Grubu Kategori Müdürü Serkan Bayır, Türkiye’de teknolojiye yatırımın ciddi oranda arttığını ve üst seviyelere ulaştığını söyledi. Bayır, dünyada bazı ülkelerin üretimini teknolojiye daha çok yaptırdığını belirterek, “Türkiye, toplam üretiminin ne kadarını teknolojiye yatırıyor. Bununla ilgili sıralamada yüzde 4.1 ile ilk sırada İngiltere yer alıyor. Almanya, yüzde 3.6, Rusya, yüzde 1.3, Çin, yüzde 1.6 ve Türkiye, yüzde 1.1. Bu rakamsal boyut, geçmiş yıllara göre çok iyi. Birçok şirket, bu alanla Türkiye’yi önemsiyor.” dedi.

Yazıcı sektöründeki gelişmeleri anlatan Serkan Bayır, Türkiye’de satılan her iki yazıcıdan birisinin HP’nin olduğunu belirterek, 1 dakika içerisinde Türkiye’de 1 yazıcı, 6 kartuşu müşteriye ulaştırdıklarını anlattı. Türkiye’de bilişim alanında ciddi bir yatırım olduğunu ve bunun artmış durumda olduğunu belirten Bayır, şöyle konuştu: “Global anlamda Türkiye ciddi yatırımlar alıyor. HP de bundan dolayı yatırımlar yapıyor ve Türkiye’yi önemsiyor. Bağımsız bir şirket tarafından yapılan araştırmada şirketler, çeşitli kurumlar, devlet dairelerinde işin önemli kısmını baskının etkilediği belirtiliyor. Maliyet ve zaman adına önemli bir etki var. Yine bu araştırmada, toplam görülür maliyetlerin yüzde 10’u baskı maliyetleridir. Bu baskı için kullanılan maliyet ve çalışanların zaman harcaması ile ilgilidir. Bu oran oldukça yüksektir.”

Şirketlerin yıllık doküman maliyetlerinin, cirolarının ortalama yüzde 5 ila 15’ine karşılık geldiğini aktaran Serkan Bayır, şirket gelirlerinin yüzde 6’sının görüntüleme ve baskıya harcandığı gibi, bir sayfanın yazdırılmasına harcanan her 1 dolar için 9 dolar da yönetim giderleri harcaması yapıldığına dikkat çekti. Bayır, “Bu araştırmalarda çıkan diğer sonuçlara göre, bir çalışanın ortalama zamanının yüzde 40’ını bilgi aramada geçiriyor. Yardım masasını arayanların yüzde 23’ü yazıcılarla ilgili sorunları aktarıyor. Birçok şirketin yüzde 90’ı baskı için ne gibi harcama yapıyor ve neler yapılıyor, bunu incelemiyor. Bu iyi bir şey değil. Bu kadar önemli maliyet kaybı çok yakından takip edilmelidir. HP'nin, baskı giderlerini azaltma adına çalışması vardır. Her şirket verimliliği artırma adına bir şeyler yapabilir. Bunun için biz de firma olarak uygun ürünler çıkartıyoruz.” diye konuştu.

10 yıl öncesine göre evde, şirketlerde, devlet kurumlarında çok ciddi baskı alındığını aktaran Serdar Bayır, son zamanlarda baskı maliyeti nedeniyle gazetelerin kalkması gibi soruların sorulduğunu ifade etti. Gazete ve kitapların sanal ortamda internette yayınlanacağı gibi bir algının oluştuğunu ifade eden Bayır, kağıdın var oluşuyla bunların kalkmayacağını ve devam edeceğine işaret etti. Bayır, “Artık kurumlarda oluşan yeni bir algı var. Baskıda çevreye verilen etkilerin en aza indirilmesi, kağıt, kartuş ve elektrik harcamasının en aza indirilmesi gibi düşüncelerle karşılaşmaya başladık. Ülkemizde de artık bu düşünce geliştikçe artıyor.” şeklinde konuştu.

Serdar Bayır, yine bağımsız bir şirket tarafından yapılan araştırmada, insanların alacakları yazıcı ile ilgili özellikler konusunda ve maliyetleri hakkında şu bilgileri verdi: Lazer yazıcıda günde ortalama 25 sayfa baskıdan 5 yıl için gerekli olan sarf malzemesi 55 adet toner, 10 adet siyahlı, 15’er adet renkli toner gidiyor. 4 adet atık toner kutusu oluşuyor. Toplam maliyeti ise 3 bin 401 dolara ulaşıyor. Mürekkep püskürtmeli yazıcı ile aynı sayıda alınacak baskıdaki maliyet bin 100 dolara ulaşıyor. Aradaki fark ise önemli bir tasarruf sağlıyor.

Editör: TE Bilisim