MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
Sivas’ta resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına haiz gazeteler birleşme kararı aldı. Gazete sahiplerinin prensipte anlaşmaya vardığı proje kapsamında Sivas’ta üç gazete çatısı altında bileşilecek. Demokrat, Sivas Cumhuriyet, Sivas Olay ve Memleket gazetelerini bünyesinde barındıran Sivas Medya Center, Anadolu Gazetesi ile birlikte beşli bir grup oluşturup tek gazeteye düşecek.

        Gazete Sivas, Hadiselerle Hakikat, Hürdoğan, Pusula Haber, Sivas’ın Sesi, Sivas Postası, İzci. Sivas Times gazeteleri de Yeni Ülke gazetesini bünyelerine katarak iki gazete adı altında resmi ilan ve reklam almaya devam edecek.

        Gazete sahipleri, Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fikret Ünsal’ın ev sahipliğinde Paşa Fabrikası’ndaki Sivas Belediyesi’ne ait Kütük Ev’de bir araya geldi. Toplantıya Basın İlan Kurumu (BİK) Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş, BİK Sivas Şube Müdürü Mustafa Yüksel de katıldı.

        Toplantının açılış konuşmasını yapan Sivas Gazeteciler Başkanı Ünsal, BİK'in Sivas’a şube açmasından sonra standartların yükseldiğini, yerel basının belli bir disipline edildiğini söyledi.

        Her geçen gün ağırlaşan şartlar nedeniyle yerel basının birleşmekten başka çaresinin kalmadığını, Sivas’ın 15 gazeteyi kaldıracak gücünün olmadığını vurgulayan Ünsal, “Aklın yolu bir ve bu da birleşmekten geçiyor. Diğer iller birleşmeyi başarmışsa Sivas’ta bunu başaracaktır.” diye konuştu.

        Gazetelerin birleşerek üçe düşmesi durumunda Türkiye’nin bu projeyi konuşacağını ifade eden BİK Sivas Şube Müdürü Yüksel ise bu şartlardaki gazete evliliğinin Sivas’ın ismini her zamanki gibi ön plana çıkartacağını vurguladı.

        Gazete birleşmelerine Erzurum’un öncülük ettiğini ve diğer illerle devam ettiğini hatırlatan Yüksel, “Sivas’ta üçe düşen gazeteler bir ekol oluşturacak ve en iyi birleşmeyi sağlamış olacak. Bundan sonra Sivas’tan daha iyi bir birleşme oluncaya kadar bu nikâhlar Sivas projesiyle anılacak.” dedi.

        Gazete birleşmelerini teşvik ederken amaçlarının bağcıyı dövmek olmadığını kaydeden BİK Kontrol Hizmetleri Müdürü İbrahim Delibaş da daha iyi şartlarda bir gazeteciliğin yapılmasını istedikleri için bu oluşumlara destek verdiklerini aktardı. Gazete birleşmelerinin olduğu illerde gazetelerin marka değerlerinin çok ciddi bir şekilde değer kazandığının altını çizen Delibaş, Sivas’ta kadrolarında gerçek çalışanların olacağı, tirajı binleri geçen gazeteler görmeyi hayal ettiklerini belirtti.

        Şantaja girmeden; inandığını, gördüğünü korkmadan yazan nitelikli gazetelerin ilan paylarını arttırabilmek için de bir gayret sarf ettiklerine dikkat çeken Delibaş, “Sivas’ta, ‘Gazetelerin hepsini okumanıza gerek yok, çünkü hepsi birbirinin aynısı’ şeklinde bir algı oluşmuş. Üç gazete ile Sivas’ta çok sesliliği sağlayabilirsiniz. Sadece ajans haberciliğine dayalı bir haber anlayışını bırakıp, vatandaşın sorunlarına eğilecek muhabir kadroları kurup, gerçek gazetecilik yapabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

        Delibaş, BİK olarak mevzuat tadili yaptıklarını, birleşmeden sonra Sivas’ta kurulacak bir gazetenin resmi ilan ve reklam yayınlama süresinin 24 aydan 36 aya çıkacağının altını çizdi.

         Toplantıya şu isimler katıldı: Anadolu Gazetesi İmtiyaz Sahibi Fikret Ünsal, Gazete Sivas Yazı İşleri Müdürü Özkan Tosyalı, Hadiselerle Hakikat Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Deliktaş, Hürdoğan Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Sirer Doğan, Pusula Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat Güney, Yeni Ülke Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hidayet Çolakoğlu, Sivas’ın Sesi Gazetesi İmtiyaz Sahibi Kamil Doğan, Sivas Postası Gazetesi Sahibi Murat Kalender, İzci Gazetesi Sahibi Muhittin Karahan, Sivas Times Gazetesi Sahibi Osman Çelik, Demokrat, Sivas Cumhuriyet, Sivas Olay ve Memleket gazetelerinin sahibi Nuri Geneş katıldı.

Editör: TE Bilisim