LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Türkiye’de ilk defa il geneli olarak Samsun’da uygulamaya giren 'Tapu Harç Sistemi' vatandaşların en çok şikayet ettiği tapu bürokrasisin de azalmaya neden oldu.

Konuyla ilgili İl Koordinasyon Kurulu'nda kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Hasan Özalban, 2012 yılında tapu bünyesinde vatandaşların daha rahat ve sağlıklı bir şekilde işlemlerini yapmaları için bir dizi projenin hayata geçirildiğini söyledi. Bunlardan en önemlisinin "Tapu Harç sistemi ve SMS Bilgilendirme Sistemi" olduğunu belirten Özalban, bu projelerin bazı illerde de uygulandığını ancak merkezlerle sınırlı olduğunu kaydetti. Samsun’da en ücra ilçede de tüm sistemlerin uygulandığını hatırlatan Hasan Özalban, Tapu harç sisteminin vatandaşların tapu dairesine fazladan gelmesini önlediğini bununda olumlu tepkiler doğurduğunu vurguladı. Amaçlarının vatandaşı olabildiğince bürokrasiden uzak tutmak olduğunu söyleyen Özalban, "Türkiye'de ilk defa bir ilin tamamında uygulanan Tapu Harç Sistemi Samsun'da uygulanmaya başlandı. Bu sayede vatandaşlar harç makbuzu için tekrar tapu müdürlüklerine gelmeden telefonlarına mesaj yolu ile gelen e-tahsilat numarası ile bankaya başvurduklarında harçlarını ödeyebilmektedirler. Samsun’un ardından sistem son olarak Sinop’ta da uygulanmaya başlandı. Bunla birlikte şimdilik iki ilde uygulanıyor." dedi.

Bir diğer önemli projelerinin ise vatandaşın yaşayabileceği dolandırıcılık olaylarının önüne geçecek olan SMS Bilgilendirme Sistemi olduğunu sözlerine ekleyen 10. Bölge Müdürü Hasan Özalban, telefonla kısa mesaj sisteminin vatandaşların TC vatandaşlık kimlik numaralarını sisteme girerek, sahtecilik veya kendi bilgisi dışında taşınmazında gerçekleşebilecek her türlü tapu işleminden haberdar olmasını sağlamak için oluşturulduğunu söyledi.

Öte yandan 2012 yılında yapılan rutin çalışmalar hakkında da bilgiler veren Özalban, "Samsun il ve ilçelerinde toplam bin 295 birimden bin 291 birimin kadastrosu yapılarak, ilimizdeki kadastro çalışmaları yüzde 99.7 oranında tamamlanmıştır. Samsun kadastro müdürlüğü yetki alanında 1 birim yani Samsun'un Çarşamba ilçesinin Köroğlu köyündeki halkın kadastro istememesinden dolayı sorunlu birim olarak kalmıştır. Havza ilçesindeki Boyalı, Çelikalan ve Çiftlikköyü olan 3 köyümüz Samsun 19. Grup Sayısal Kadastral Harita Yapım işi 2012 yılında ihale edilmiş olup, 2013 yılında bitirilmesi planlanmıştır." şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim