MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI! MARAŞ'IN BAĞLARI ÖKSÜZ KALDI!
Bitlis’te Hüsrev Paşa'nın 16. yüzyılda yaptırdığı, 1986 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılan ve Bitlis Valiliği tarafından restore ettirilerek aile destek merkezine dönüştürülen Papşen Hanı'nda kadınlar meslek öğreniyor, genç kızlar ise çeyiz hazırlıyor. Yaklaşık üç aydır aile destek merkezi olarak hizmet veren handa 70 kadın ve genç kıza dikiş nakış, takı ve tasarım olmak üzere üç alanda mesleki eğitim kursları veriliyor. Kendilerine tahsis edilen tarihî handa bir yandan meslek öğrenen hanımlar, bir yandan da aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Bitlis Aile Destek Merkezi Müdürü Bahar Akbal, kursların amacının kaliteli insan, ekonomik yönden kendi ayaklarının üzerinde durabilen kadınlar yetiştirmek olduğunu söyledi. Bunun yanında çok iyi anne ve çok iyi eşler yetiştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Müdür Akbal, “Kurslara gelen evli bayanlar, bir yandan meslek öğrenirken bir yandan da ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Genç bayanlar ise hem meslek öğreniyor hem de kendi çeyizlerini hazırlıyor. Amacımız, ileriki zamanlarda yine bayanlarımıza yönelik aşçılık, ahşap boyama ve konfeksiyon kursları açmak. Bunun yanında kadınlarımıza mesleki eğitimin yanında, çarşamba günleri sağlıklı beslenme, temizlik ve hijyen, cumaları ise güzel ahlâk ve iyi insan olmak konularında seminerler veriyoruz. Kursumuzun malzemeleri, Bitlis Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, yol paraları ise belediye tarafından karşılanıyor. Bunun yanında kursiyerlerimizin çocuklarına, kreş kısmında öğretmenlerimiz gözetiminde bakılıyor.” dedi.

Takı tasarım kursuna gelenlerden Cansu Demir, bir yandan meslek öğrendiğini bir yandan da çeyizlerini hazırladığını söyledi. Kursun oldukça zevkli geçtiğini belirterek, ”Üç aydır geliyorum. Burada takı tasarımı öğreniyorum. Herkese tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu. Takı tasarım kursu eğitmeni Melek Nasır da, “Şu anda 25 kursiyerimiz var. Günde ortalama dört takı çıkarabiliyoruz. Kursiyerlerimiz bu konuda çok başarılı.” dedi.

Editör: TE Bilisim