Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Ağrı İl Koordinatörlüğü, yeni çağrı döneminde proje kabul etmeye başlayacak. Program kapsamında Türkiye genelinde üretilecek projeler için 1 milyar euroluk fon ayrıldı. Ağrı'daki projelerin yazılım bedelinin yüzde 50'sini de koordinatörlük ödeyecek.

        TKDK İl Koordinatörü Ali Haydar Yiğit, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Ağrılı girişimcileri Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanacak fonları kullanmak üzere proje hazırlamaya davet etti. Koordinatörlük olarak 2013 yılında kabul edecekleri projeler ve yürütecekleri tanıtım faaliyetlerini hakkında bilgi veren Yiğit, "Merkezimizin bundan sonra çıkacağı 9. çağrı ilanıyla daha önce proje kabul eden 20 il koordinatörlüğüne ilaveten 22 ilde dâhil olarak toplam 42 il koordinatörlüğü olarak proje kabul etmeye başlayacağız. Bu bağlamda daha geniş kitlelerce tanınırlık ve bilinirliğimizin arttırılması adına merkez ve ilçelerimizdeki bütün potansiyel faydalanıcılara ulaşmak için tanıtım atağına çıkıyoruz." dedi.

        Destek tutarının yüzde 75'inin AB, yüzde 25'inin Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanacağını aktaran Yiğit, "IPARD programı kapsamında TKDK, kırsal alanlara yönelik yatırımlar için 1 milyar 165 milyon euro fon ayırmıştır. Şu an 8. çağrı ilanında olunup ilk beş çağrı için toplam 81 milyon euro kullanılmıştır. Geriye kalan 1 milyar euro gibi yüksek bir rakam var. Çıkacağımız 9. çağrı döneminde il koordinatörlüğü olarak projelerde bütçe sınırlaması yapmıyoruz." diye konuştu.

        Kırsal kalkınma politikalarının en önemli amaçlarından birisinin kırsal alanlarda göçün azaltılması ve yaşam standardının yükseltilmesi olduğunu vurgulayan Yiğit, "Bu sebeple uygulayacağımız program vasıtasıyla kırsal alanlarda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve mevcut işletme yapılarının güçlendirilmesinin yanı sıra gıda hijyeni, hayvan refahı ve ıslahı konularında AB normları yakalanmış olacak. Kırsalda yaşayan insanlarımızın gelir ve refah seviyelerinin arttırılması, önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bütün bu gelişmeler ışığında çiftçi, üretici örgütleri ve işletmelerin proje yapma kapasiteleri gelişecektir. Böylelikle sorunların çözümünde katılımcılık artacaktır." şeklinde konuştu.

        Ağrı'da kuruldukları günden beri 100'e yakın kişinin proje yapma amacıyla müracaat edip bilgi aldığını aktaran Yiğit, "İlimizde TKDK'ya duyulan ilginin büyük olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

        Ağrı'daki destek alanları ve hibeleri şöyle: "Süt üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50'den 65'e kadar hibe destek ve 1 milyon Euro'ya kadar proje kabulü. Et üreten tarımsal işletmelere yönelik yatırımlara yüzde 50'den yüzde 65'e kadar hibe destek; kırmızı et üreten işletmelere 1 milyon Euro, kanatlı eti üreten işletmelere 500 bin Euro'ya kadar proje kabulü. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 3 milyon Euro'ya kadar proje kabulü. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara (kırmızı ve kanatlı eti) yüzde 50 hibe destek ve 3 milyon Euro'ya kadar proje kabulü. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 1 milyon 250 bin Euro'ya kadar proje kabulü. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 1 milyon 500 bin Euro'ya kadar proje kabulü. Kırsal ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırımlara (arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, süs bitkisi yetiştiriciliği) yüzde 50 hibe destek ve 250 bin Euro'ya kadar proje kabulü. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesine yönelik (uygun yerel el sanatları, yerel tarım ve gıda ürünleri) yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 250 bin Euro'ya kadar proje kabulü. Kırsal turizm faaliyetlerine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 400 bin Euro'ya kadar proje kabulü. Kültür balıkçılığının geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe destek ve 200 bin Euro'ya kadar proje kabulü."

Editör: TE Bilisim