LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Beş yıldızlı otel aşçıları, turizm otelcilik ve meslek lisesi öğrencilerine Türk mutfağının dünü ve bugününü anlattı. Manavgat Aşçılar Derneği(MAD), öncülüğünde otel aşçıları, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerine mesleki bilgiler kapsamında 'Türk Mutfağı'nın Dünü ve Bugünü' konulu seminer verdi.

Seminer'e MAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Saray Regency Hotel başaşçısı Kudret Dırbalı ve Paloma Ocean Hotel başaşcısı Doğan Çolak konuşmacı olarak katıldı. Dernek Başkanı ve Hemera Hotel Başaşcısı İsmail Karataş, Öğrenciler kitap hediye etti. Paloma Ocean Hotel başaşcısı Doğan Çolak, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin geçmişten günümüze zengin yemek kültürünün bulunduğunu kaydetti. Çolak, Türk mutfak kültürüyle ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin birçok bölgesinde kendine has mutfağı ve yemek kültürü mevcut. Türk Mutfağı aslında bu değerleri ile çok kıymetli. Örnek vermek gerekirse dünyada yenilen makarna sayısı belli. Türkiye'nin bu farklı bölgelerinde ki makarna kültürü aslında dünyadaki makarna çeşidinden daha fazla. Biz sadece buna kayıt altına alıp sahip çıkamıyoruz."

Saray Regency Hotel Başaşçısı Kudret Dırbalı'da yaptığı açıklamada, aşçılğın göründüğünden daha zor bir meslek olduğunu belirtti. Aşçılık mesleğinin Osmanlı dönemiyle itibar, ehemmiyet kazanma ve gelişme gösterdiğine dikkat çeken Dırbalı, Avrupa'nın aslında yemek kültürünün yok denecek kadar az olduğunu kaydetti. Dırbalı, "Yemek kültürleri Ortadoğu ve Doğu'dan esinlemişlerdir. Dolayısı ile yine dönüp dolaşıp Türk mutfağına gelir. Avrupa'nın aksine biz mutfağımız ve reçetelerimize sahip çıkmamışızdır. Bu yüzden bölgesel ve yöresel mutfaklarda ki reçete toplama ve kitaplaştırma çalışmaları çok önemlidir. Bu bölgeye has dernek başkanımız İsmail Karataş tarafından hazırlanan 'Manavgat Yöresel Yemekleri' kitabı çok önemli." dedi.

Konferans sonunda öğrencilere MAD Başkanı İsmail Karataş'ın Manavgat yöresine özgü hazırladığı hazırladığı kitap hediye edildi.


Editör: TE Bilisim