BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE? BAYBURT'TA HÜZÜN VERİCİ SAHNE... BU GİDİŞ NEREYE?
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Önelge, 'turunçgil sarı damar açılması hastalığı' konusunda çiftçileri uyardı.

Adana Çiftçiler Birliği'nde ‘Turunçgil Fidanlıklarında Sarı Damar Açılması Virüs Hastalığı’ konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nüket Önelge, hastalığın dünyada pek bilinmediğini kaydetti. Önelge, buna rağmen turunçgil tarımının gelişmediği Hindistan ve Pakistan'da yaygın olduğunu vurguladı. Önelge, sarı damar açılmasıyla ilgili Çukurovalı çiftçilere uyarıda bulunarak, “Hastalık, Türkiye’de ilk defa Adana’da limon ağaçlarında görülmüştü.” dedi.

“GEREKLİ ADIMLAR BİR AN ÖNCE ATILMALI”
Hastalığın yayılımımın şu anda sınırlı olsa da önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaşabileceği uyarısında bulunan Önelge, hastalığın önüne geçilebilmesi için gerekli adımların atılmasını istedi. Önelge, “Hastalığın bölgemizde hangi alanlarda var olduğunu ve yayılım durumunu belirlemek, turunçgil üreticilerini ve ilgili kuruluşları bilgilendirip, gerekli uyarıları yapıp, karantina müdürlüklerinin gerek ithalat, gerekse ihracatta hastalığın hızlı teşhisi sağlamalı.” ifadesini kullandı.

Ayrıca bölge turunçgil üreticisinin bu hastalık konusunda seminerler, afiş ve kitapçıklarla bilgilendirilmesinin önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Önelge, bunun yanında tarım ve turunçgil ile ilgili ulusal ve uluslararası kurumlara hastalık konusunda net bilgiler verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: TE Bilisim