YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Samsun’da ihracat yapan firmaların uluslararası arenada rekabet edebilir hale gelmelerini ve yurt dışı pazarlarına açılabilmeleri için ihracat strateji planı hazırlama kararı alındı. Bu kapsamda harekete geçen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) yönetimi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) işbirliği yaparak, ihracat strateji planının biran önce hazırlamayı hedefliyor.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Amisos Hotel’de Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı 1. Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın amaçları ve hedefleri konusunda açıklama yapan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, ihracatın kamu kurumları, işletmeler ve imalatçılar için önemli bir konu olduğunu söyledi. İhracatta hedeflenen noktaya ulaşmak için mutlak yapılması gereken çalışmalar bulunduğunun altını çizen Gümüş, bunların başında da karar verme mekanizması insan kaynağı, sermaye, finansman, organizasyon ve iş planları geldiğini vurguladı.

OKA ile organizasyon ve planlamanın adını koymak için çalışma başlattıklarını söyleyen Genel Sekreter Yardımcısı Gümüş, “Samsun’un kalkınma ve gelişme planı var. Ama master plan çerçevesinde bunun ihracat ayağı daha detaylı olarak nasıl değerlendirilebilir, belirlenebilir asıl konumuz bu. Sürekli güncellenebilir, değişebilir, gelişebilir bir stratejik plana ihtiyacımız var. Burada olmamızın sebebi de bu. Bu kapsamda 6-7 çalıştay daha yapacağız." dedi.

Samsun’da 200’ye yakın firmanın 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Okan Gümüş, “400 milyon doları aşan ihracatı olan bir şehir için yapılacak çok şey var. Yatırımcı kuruluşlar özellikle uluslararası ticaret ve lojistik konusunun alt yapısını geliştirmeye yönelik belli çalışmalar içindeler. Samsun’daki işletmelerin nasıl olur da Avrupa pazarlarında ve diğer pazarlarda daha fazla kendilerini ve ürünlerini tanıtabilir amacıyla çıktığımız yolda geçen yıl hazırladığımız ihracatçılar rehberimiz çıktı. Samsun’da 200’ye yakın ihracatçı firmamız var. 500 milyon dolara yakın ihracat yapıyorlar. Ama ihraç edilebilir kalitede ürün üreten 300 imalatçı firmamız daha var. Bir şekilde bu firmaları ve ürünleri yurt dışına açmak zorundayız.” açıklamasında bulundu.

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projesi kapsamında Ekonomi Bakanlığı ile yürüttükleri projeye de değinen Gümüş, “Bunda bütün amaç rekabetçiliği geliştirmek istiyorsanız yurt dışına açılmak zorundasınız, ürünlerinizi yabancı pazarlarda tanıtmak satmak zorundasınız. Bizim gibi kurumlar da belli alt yapıları sağlamak zorunda. 730 bin dolar medikal sektörüyle ilgili kaynak ayırdık. Önümüzdeki dönem mobilya ve gıda sektörleriyle ilgili de belli bütçelerde projeler hazırlanmakta ve uygulamaya konulacak.” ifadelerini kullandı.

Çalıştayda KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Proje Kilit Uzmanı Vedat Kunt, uluslararası rekabetin yöntemleri, usul ve esasları, yurt dışı pazarlarına nasıl açılacağı ve ihracatın artırılması konularında iş adamlarını bilgilendirdi.

Editör: TE Bilisim