YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Orta Karadeniz Bölgesi’ndeki 7 üniversitenin katılımıyla Çorum’da düzenlenen Bilim ve Teknoloji Günleri Fuarı’nda, üniversite öğrencilerinin hazırladığı projeler sergileniyor.

Orta Karadeniz Üniversiteleri Akademik İşbirliği Platformu’nun (OKÜP) desteklediği Bilim ve Teknoloji Günleri Fuarı, Hitit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Kompleksinde açıldı. Fuara, Amasya, Ondokuz Mayıs, Gaziosmanpaşa, Ordu, Giresun ve Sinop üniversiteleri katıldı.

Fuarın açılışında konuşan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bilim ve teknoloji alanında güçlü ülkelerin dünyada söz sahibi olduğunu söyleyerek, emek-yoğun çalışmalardan bilgi-yoğun çalışmalara geçilmesi gerektiğini söyledi. “Teknoloji alan değil, satan ülke olmaktan başka çaremiz yok” diyen Rektör Alkan, bu amaçla üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Bilim ve teknoloji destekli, katma değeri yüksek ürünler geliştiren ülkelerin bir adım önde olduğunu ifade eden Alkan, “ABD ve Japonya gibi ülkeler böyle kalkındı. Dünyadaki en iyi üniversitelere bakıldığında hep bu ülkeler ön sıralarda. Bizlerde gücümüz yettiğince geç kalmışlığı fırsata çevirmeliyiz. Üçüncü kuşak üniversiteler modelini uygulayarak, bilim ve teknoloji alanında söz sahibi olmalıyız. Düzenlediğimiz bu etkinlikte bu amaçla yapılıyor. Ar-Ge değeri olan, sanayiye ışık tutacak projeler fuarda sergileniyor. Üniversite olarak bu ve benzeri etkinliklerle anılmaktan mutluyuz” dedi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da fuarda teknoloji alanında çok değerli projeler olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: "İş dünyası olarak yüzümüzü teknolojiye çevirmemiz gerekiyor. Teknolojik ürünleri üretmemiz gereken bir döneme geldik. Sanayi anlamında 1960'larda atılım yapan bir kentiz. Makine sanayi konusunda ciddi anlamda da mesafe katetmişiz. Teknoloji de de bu başarıyı gösterebileceğimize inanıyorum. Çünkü bu alt yapıya sahibiz."

Konuşmaların ardından Rektör Alkan, TSO Başkanı Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Ali Bektaş, sanayiciler ve akademisyenler, stantları gezerek, öğrencilerin ürettikleri ve geliştirdikleri bilim teknoloji içerikli projeleri inceledi.

OKÜP üyesi üniversitelerden gelen öğrencilerin projelerinin sergilendiği fuarda, engelliler için hayatı kolaylaştıracak araç ve ekipmanlar, robot teknolojileri, akıllı ev sistemleri ve yazılım teknolojileri alanındaki projeler dikkat çekiyor.

Fuar kapsamında bilim insanı, sanayici ve girişimcilerin konuşmacı olarak katılacağı konferans ve söyleşiler yapılacak, Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalara ve tesislere teknik geziler düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim