Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Ordu Ünye Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM), Ticaret Borsası Salonu’nda Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’ı (GDO) anlattı.

Ünye ÇATOM Başkanı Selma Hasdemir, “Hepimizin en büyük ihtiyaçlarından biri beslenme. Beslenme yoluyla bünyemize aldığımız her gıdanın bize çok büyük etkileri var. Bu etkiler sadece bizle kalmıyor, genlerimizle gelecek nesillere de taşınıyor. Dolayısıyla ne kadar sağlıklı olup olmadığımızı bilmemiz gerekiyor. Son yıllarda kanser hastalığının artışı ve görülme yaşının çok erken başlaması, doktorları ve hepimizi endişelendiriyor ve bizi bunun nedenlerini araştırmaya itiyor. Bizim ÇATOM olarak en önemli hedeflerimizden biri doğal tohumlarla sebzelerimizin meyvelerimizin üretilmesi ve bizim daha sağlıklı beslenebilmemiz. Bu yüzden öncelikli olarak GDO nedir?, Yararları ve zararları nelerdir? Bunları öğrenelim.” dedi.

Ünye ÇATOM Tarım Sorumlusu ve Tarım Teknikeri Havvanur Çalışkan, GDO’nun tanımını yaparak, “GDO, genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme işlemine GDO denir. Yani genetiği değiştirilmiş organizmalardır.” diye konuştu. Çalışkan, “GDO’nun amacı sıcağa, soğuğa, böceklere ve virüslere karşı dayanıklı yeni ürünler elde etmek. GDO teknolojisi ile daha fazla ürün elde edilmesi ve besin değerini artırmayı hedeflemekte. Ancak genetiği değiştirilmiş gıdalar sağlığa zararlı olması tüm dünyada tartışma konusu. GDO’lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates gibi gıdalarda karşımıza çıkabilmekte. GDO işlemi bir canlıdan diğerine gen aktarımı bir çeşit kesme yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup genetik mühendisleri tarafından uygulanmakta.” şeklinde konuştu.

GDO’nun yararlarına değinen Çalışkan, şunları söyledi: “GDO ürünü, ürünlerin besleyici yönünü artırmakta. Böceklere ve hastalıklara karşı daha dayanıklı ürünler elde etmekte. İstenilmeyen durumlarda müdahale daha kolay. Böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltmıştır. GDO birçok bilim adamına göre insan sağlığına zararlıdır. Hedef olan ürün haricinde diğer ürünlerde nasıl bir etki yapacağı belli değildir. GDO’lu ürünlerin tohumları çevreye karışıp doğal ürünlerin yapısını bozmaktadır. Böcekleri olumsuz etkilediği için ekosistemde değişiklik yaratabilirler. Biyoçeşitliliği tehlikeye sokarlar. Biyolojik kirliliğe neden olurlar.”

Editör: TE Bilisim