YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle yurt dışında temaslarda bulunan Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, Kırgizistan’da Türk Büyükelçiliği ve Bişkek Belediye Başkanlığı'nı ziyaret etti.

Ziyaretlerine ilk olarak Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği ile başlayan Vali Koçdemir, Büyükelçi Nejat Akçal ile bir araya geldi. Eskişehir Valiliği ve 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın başarılı ve verimli çalışmalarını Bişkek’ten de gururla izlediklerini ifade eden Büyükelçi Akçal, Eskişehir’in yükselen bir yıldız olmasına büyük katkı sağladığını söyledi. Türkiye’nin iki yıl önce stratejik işbirliği anlaşması imzaladığı Kırgızistan’ı, bağımsızlığını ilan ettikten sonra tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan Akçal, şöyle konuştu:“Siyasi ilişkilerimiz zaten mükemmeldir. Kültür, zaten iki ülkeyi birbirine bağlayan çok önemli bir bağdır. Türkiye ve Kırgızistan arası kültürel ilişkilerin de Eskişehir'in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olması, bu ilişkilerin gelişmesi, derinleşmesi adına önemli bir husustur.”

BİŞKEK'TE ESKİŞEHİR, ESKİŞEHİR'DE BİŞKEK TANITILACAK

Kırgızistan’da yürüttüğü resmi temaslar kapsamında Bişkek Belediye Başkanı İsa Omurkulov ile bir araya gelen Vali Dr. Kadir Koçdemir, Eskişehir’de kurulacak geleneksel Kırgız çadırında 7-8 ay boyunca bu ülkenin tanıtılacağını söyledi.

Bişkek Belediye binasında gerçekleşen görüşmede Koçdemir, Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamındaki faaliyetlerde ‘Kırgızistan Haftası’ düzenlemeyi istediklerini söyledi. Koçdemir aynı zamanda bu yıl Mayıs ayında Bişkek'te de Eskişehir günleri düzenlemeyi planladıklarını belirterek, Bişkek Belediyesi'nin desteğini beklediklerini dile getirdi. Eskişehir'in kültürel ve ekonomi yapısı hakkında bilgi veren Koçdemir, havacılık, savunma sanayi, raylı sistemler ile madencilik sektöründe oldukça iyi olduğumuzu vurguladı ve bu sektörlerde ortak işbirliği olanaklarının bulunduğunu hatırlattı.

Bişkek Belediye Başkanı Omurkulov da, Kırgızistan ile Türkiye arasında son yıllarda yoğunlaşan işbirliğine dikkati çekti. Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesinden dolayı Vali Koçdemir’i tebrik eden Omurkulov, ''Eskişehir'de bu yıl yapılacak olan kültürel faaliyetler tüm Türk Dünyası için çok önemlidir.'' dedi. Eskişehirli iş adamlarını Kırgızistan'da inşaat sektörüne yatırım için davet eden Omurkulov, Eskişehir Günlerinin Bişkek'te yapılması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Vali Koçdemir Kırgızistan ziyareti sırasında ESİDER’in Bişkek Temsilciliğini de ziyaret etti. Burada Türk Dünyası Gazetesi temsilcisi Şadi Çapar’dan bilgi alan Koçdemir, Eskişehirli işadamlarıyla da bir araya geldi. Resmi ziyaret programında Eğitim ve Bilim Bakanı Kanatbek Sadıkov, Kültür ve Turizm Bakanı İbragim Junusov ve Kırgızistan Egemendik Birliği heyeti ile bir araya gelen Koçdemir’e, Bişkek İnsani Bilimler Üniversitesi Rektörü Abdılda Musaev tarafından altın madalya takdim edildi. Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı Isa Omurkulov ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı’yı da ziyaret eden Koçdemir, gezisinin ikinci gününde Oş kentine geçerek Vali Sooronbay Jeenbekov ile görüştü.

Editör: TE Bilisim