LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Kaçak elektrik kullanımında ilk sıralarda yer alan Van'a son 3 yılda enerji altyapısı için 300 milyon Türk Lirası harcandı. Hükümetin Van’ın elektrikteki altyapısı için büyük bir kaynak ayırmasına karşın kent merkezi başta olmak üzere kırsalda yaşanan elektrik kesintilerinin, yüzde 60’lara varan kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığı belirtildi.

        Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) ve Türkiye Elektrik 17. İletim Tesis ve İşletme (TEİAŞ) Grup Müdürlüğü; son 3 yılda il genelinde yaptığı enerji altyapı çalışmaları ile ilgili bir değerlendirme yaptı. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. deprem öncesi ve sonrası Van genelinde yer altı, aydınlatma, trafo ve köy şebekelerinin yenilenmesi ile toplamda 133 projeyi hayata geçirdi. TEİAŞ ise 5 adet enerji iletim hattı, 5 adet 154 KV’luk 5 adet 380 KV’luk trafo hizmete sundu. VEDAŞ ve TEİAŞ’ın yatırımlarına yaklaşık 300 milyon lira harcama yapıldı. Bu arada TEİAŞ tarafından projesi hazırlanan 154 KV’lık Engil Tm Tevsiatı,Van Back Sistemi, Van-B2B İran sınırı E.İ.H. için de 363 milyon Türk Lira harcama yapılacağı bildirildi.

VAN TRAFO MERKEZİ İÇİN 12 MİLYON EURO HARCANDI
TEİAŞ’ın son 3 yıldaki en büyük yatırımı; TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından Haziran 2010 tarihinde ihalesi yapılan 380 kilovoltluk (KV) Van Trafo Merkezi oldu. Hizmete giren trafo merkezi, 12 milyon 165 bin Euro’ya mal oldu. Hükümetin Van’ın elektrikteki altyapısı için büyük bir kaynak ayırmasına karşın kent merkezi başta olmak üzere kırsalda yaşanan elektrik kesintilerinin, yüzde 60’lara varan kaçak elektrik kullanımından kaynaklandığı bildirildi.

        "SON 3 YILDA ELEKTRİK ALTYAPISINA 300 MİLYON TL HARCAMA YAPILDI"

        Kaçak elektrik kullanımının ‘kul hakkı’ olduğu hatırlatmasında bulunan Vali Karaloğlu, köylerdeki elektrik sorunun büyük oranda çözüldüğünü, lokal sorunların da yeni yapılacak yatırımlarla çözüleceğini bildirdi. Van’da en büyük sorunun kaçak elektrik olduğunun altını çizen Karaloğlu, bu konuda vatandaşlara büyük görev düştüğünü hatırlattı. Van’ın elektrik altyapısı için 300 milyon Türk Lirası üzerinde bir yatırımın yapıldığını kaydeden Karaloğlu, “Bu kadar altyapıya rağmen elektrik sorunu çözülmüyorsa bunun sebebi elektriğin kaçak kullanılmasıdır.” dedi.

        "KAÇAK ELEKTRİK KULLANIMI KUL HAKKIDIR"

        Kaçak elektrik sorunun önüne geçilmemesi halinde sorunun artacağına işaret eden Karaloğlu, şunları kaydetti: “Bu bölgede, bu şehirde kaçak elektrik oranı düşmedikçe elektrik problemini kökünden çözmemiz mümkün değil. Herkes elektrik kesintisinden şikâyet ediyor; ama hiç kimse de ‘Neden bu şehirde yüzde 60 oranında kaçak var?’ demiyor. Kaçak elektriğin bir kul hakkı olduğunu unutmamalıyız. İlin valisi olarak kentimde yüzde 60 oranında elektrik kaçağının olmasından rahatsız oluyorum. Benim muhtarımın da, vatandaşımın da rahatsız olması gerekir."

Editör: TE Bilisim