YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde, arıcılık işiyle uğraşmak isteyen vatandaşlar halk eğitim merkezine müracaat ederek kursa katılıyor. Kursta arı yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı bilgiler alan kursiyerlerden kurs sonunda başarılı olanlara, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belge verilecek.

Tarım sektörünün gelişmişlik düzeyinin ve kırsalda yaşayan nüfusun refah seviyesinin yükseltilmesi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumunun sağlanması amacıyla kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 6. proje çağrısı kalemleri içerisinde yer alan arıcılık projelerine, 10 bin ile 250 bin Euro arasında hibe desteği sağlıyor. Yozgat il genelinde resmi rakamlara göre 14 bin 725 kovan arı bulunuyor. TKDK’nın 6’ncı proje çağrısı içerisinde yer alan arcılık konusunda, arıcılıkla ilgilenmek isteyen vatandaşlara, kovan alımı, kovan ve çıta imalatı, ana arı üretimi, bal süzme, sabit karavan, bal depoları, bal paketleme tesisleri ve 8. çağrı döneminde uygulamaya konulan traktör desteği de arıcılıkla alakalı yapılacak tesislerde kullanılacak ekipmanlara hibe desteği verilmektedir. Arıcılık üzerine proje hazırlamak isteyen vatandaşların bu hibe desteğinden yararlanabilmesi için en az 60 saatlik arıcılık kursu görmesi ve sertifikasının olması gerekiyor.

Yozgat’ta, konumu itibariyle arıcılığa elveşli ilçelerin başında gelen Akdağmadeni‘ne çevre illerden de gezginci arıcılar gelerek, zengin bitki çeşidinden faydalanıyor. İç Anadolu'nun tek çam ormanlarına sahip ilçe, geniş meralarıyla ve çok çeşitli çiçek popülasyonuyla bal, polen, arı sütü üreticileri için cazibe merkezi.

Akdağmadeni Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Erciyes, yaptığı açıklamada, TKDK tarafından arıcılığa verilen desteklerin yanı sıra traktör desteğinin de verilmesiyle bu desteklemelerden yararlanmak isteyen vatandaşların kurs açılması için müracaat ettiğini söyledi. Erciyes, 3. kursun şubat ayında başlayacağını, kontejanın dolmak üzere olduğunu belirterek, arıcılığın diğer tarımsal işlere göre fazla işçilik isteyen bir işkolu olmadığını ifade etti.

Aydın, "En az zahmetle, en az yatırımla gelir elde edilen ziraat kollarından bir tanesi arıcılıktır. İlçemiz de bu konuda bir avantaja sahiptir. Çünkü yüzölçümünün büyük bir kısmını mera ve orman oluşturduğu için arıcılığa çok elverişlidir. Halk eğitim merkezi kapsamında 80 saatlik kurs veriyoruz. Bu kurs kapsamında arkadaşlarımıza teorik bilgilerin yanısıra, görsel olarak videolarla görsel eğitim yaptırıp daha sonra yazın müsait olan zamanlarda da bunlara pratik eğitim yaptırarak arkadaşlarımızı bu konuda yetiştirmeye çalışıyoruz. Verilen sertifika seksen saatlik bir sertifika olduğu için özellikle İpard kapsamında arıcılık için devletimizin vermiş olduğu, hibe desteklerinden faydalanabiliyor. Şu anda TKDK il Koordinaörlüğüne desteklemelerden yararlanmak için proje hazırlayıp başvuran arıcılarımız var. Bu arıcılar, hem işletmelerinin kapasitesini artıracak hem de traktör desteğinden faydalanacak. Bu vesile ile bütün çiftçilerimizi, üreticlerimizi bu teşviklerden yararlanmasını istiyoruz." diye konuştu.

Kursa katılmak için müracaat eden vatandaşlar da arıcılık işi ile uğraştıklarını ifade ederek, kursa katılıp sertifika aldıktan sonra hibe desteklerinden yararlanmak için proje başvurusunda bulunacaklarını kaydetti.


Editör: TE Bilisim