Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor! Mardin’de yok böyle bir dava yaşanıyor!
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası nedeniyle bu hastalık Elbistan’da sağlık sektöründe çalışan doktor, hemşire ve sağlık görevlilerine anlatıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşmacı olarak Verem Savaş Dispanseri Seda Güven ve Elbistan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. A. Cemal Pazarlı yer aldı. Burada ilk olarak konuşan ve sinevizyon eşliğinde hastalığın tarihçesi, ilerleyişi ve günümüzdeki durumunu anlatan Verem Savaş Dispanseri Seda Güven, Türkiye’de Verem vakıalarının son yıllarda ülkeler standardının altında yer aldığını ve kontrol altına alındığını kaydetti. Güven, “İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili de denir. Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur.” dedi.

Güven, “3-9 Ocak tarihleri arasındaki hafta Bakanlar Kurulu kararıyla 1947 yılından bu yana “Verem Eğitim ve Propaganda Haftası” olarak kabul edilmektedir. Ancak hastalığın yaygınlığı ve kurulan derneklerin “veremle savaş” adını taşıması, daha çok “Veremle Savaş Haftası” olarak anılmasına yol açmıştır. Bu hafta içinde toplum sağlığını tehdit eden bu hastalıkla ilgili çeşitli bilgilendirme ve duyarlılaştırma etkinlikleri yapılmaktadır. Ülkemiz dünyada tüberkülozun orta derecede yaygın olduğu ülkelerden biridir. ” bilgisini verdi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. A. Cemal Pazarlı ise sağlık sektöründe çalışanların bu hastalığa karşı neler yapabileceğini ve kendilerini nasıl koruyacaklarını anlattı.


Editör: TE Bilisim