LAVANTA KOKULU KÖY LAVANTA KOKULU KÖY
Halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen ve 'kor halindeki ateş' anlamına gelen cemrelerden ilki yarın havaya düşecek. Toros Yörükleri, cemrenin 20 Şubat'ta havaya düşmesini soğuklardan kurtuluyoruz sevinciyle çiçek açan dağlarda kaval çalarak kutluyor. İlk cemre 20 Şubat'ta havaya, birer hafta ara ile suya ve toprağa düşerek kıştan ilkbahara geçileceği belirtildi.

Cemrenin havaya düşmesi Toroslarda yaşayan çobanlar için soğuk havanın yerini ılık havaya, çiftçi için ise 6 Mart'ta tohumun toprakla buluşması anlamını taşıyor.

Akdeniz Yörük Kültürünü Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Ömer Gürler, yörük kültürünün de cemrenin soğuğun yerini sıcağa bırakması anlamı taşıdığını söyledi. 20 Şubat'tan sonra birer hafta ara ile cemrenin havaya, suya ve toprağa düşeceğini belirten Gürler, Toroslarda hayat süren yörüklerin cemre hava, su ve toprak ısınmasına bağlı ilkbahara kavuşma sevincinin 9 asırlık bir gelenek olduğunu kaydetti. Gürler, "Yörük hayatında cemre soğuktan sıcağa geçme anlamını taşıyor. 6 Mart'tan sonra toprağın ısınmasına bağlı soğuklar yerini ısınmaya bırakıyor." dedi.

Soğuk ve karlı havanın hakim olduğu Doğu ve Güney Doğu illerinde badem, erik, papatya, dağ laleleri 6 Mart sonrası yüzünü gösterirken Antalya'nın sıcak ve ılıman iklim yapısına sahip ilçeleri Manavgat, Alanya, Kaş, Kumluca, Gazipaşa, Kemer, Demre, Serik ve Finike ilçelerinde bir ay önceden açtı. Turizm beldesi Side ve Oymapınar'da açan dağ laleleri kırmıza badem ve erik ağacı çiçekleri beyaza bürüdü.

Editör: TE Bilisim