Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı Bariyerlere saplandı! İstanbul güne 'kilit trafik' ile uyandı
Almanya'nın Baden-Württemberg (BW) Eyaleti'nde Yeşiller-SPD koalisyon hükümeti, yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı verilmesini talep ediyor. Bakanlar Kurulu’nda alınan karara göre BW Eyalet Hükümeti, Eyalet Temsilciler Meclisi’nde (Bunderat) Anayasa değişikliği teklifinde bulunacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan BW Eyaleti İçişleri Bakanlığı basın sözcüsü, “Almanya’da yaşayan göçmenlere yerel seçimlerde oy hakkı tanınması için federal düzeyde gerekli girişimleri başlatacağız. Söz konusu Anayasa değişikliği teklifi ile Yeşiller-SPD koalisyon anlaşmasının gereği yerine getiriliyor.” dedi.

Toplam 10,8 milyon nüfuslu Baden-Württemberg’de nüfusun 1,3 milyonu göçmen kökenlilerden oluşuyor. Göçmen kökenlilerin yaklaşık yarısı Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke vatandaşı. Alman vatandaşı veya AB üyesi ülke vatandaşı olmayanlar arasında çoğunluğu yaklaşık 270 bin kişi ile Türkler oluşturuyor. Dolayısıyla teklif kabul edilirse 270 bin Türk vatandaşına yerel seçimlerde oy hakkı verilecek. Almanya Anayasası’na göre sadece Alman vatandaşları ile AB üyesi ülke vatandaşları seçme ve seçilme hakkına sahip.

BW Eyaleti Hükümeti’nin teklifinin Eyalet Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından Federal Meclis’te de üçte iki çoğunluk sağlanarak kabul edilmesi gerekiyor. Teklife Yeşiller ve SPD sıcak bakıyor ancak CDU karşı çıkıyor. Uzmanlar bu nedenle söz konusu teklifin kabul edilmeyeceğini tahmin ediyor.

Editör: TE Bilisim