YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN YAĞMURDERE ESKİ DEĞİRMEN
Geçtiğimiz yılın kurak geçmesi sonrasında Türkiye genelinde saman fiyatlarının yüksek olması çiftçileri farklı arayışlara sürüklüyor. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin yurt dışından 50 kuruşa saman ithal etmesi de küçük çaplı hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin sorunu çözmeye yetmedi. Isparta’nın Eğirdir ilçesinde kanal ve bataklıklardaki sazlıklardan ürettikleri samanı hayvanlarına yediren çiftçiler, kendilerine alternatif çözüm yolları arıyor. Sazlıklardan kestikleri kamışları elektrikli patoz ile incelterek hayvanlarına yediriyor.

Yukarı Gökdere köyünde hayvancılıkla uğraşan Celil Köklü isimli çiftçi köy kenarındaki kanal ve bataklıklardaki kamışları keserek saman üretiyor. 20 tane büyükbaş hayvanının olduğunu söyleyen Köklü, "Saman ve yem fiyatlarının yüksek olması hayvanların beslenme maliyetini artırıyor. Hayvanlardan elde etiğimiz süt geliri ise bu maliyeti karşılamıyor. Bizde maliyetleri düşürmek için böyle bir yönteme başvurduk." dedi.

Saman ithalinin başlaması ile fiyatların biraz düştüğünü belirten Köklü, maliyetlerin halen yüksek olduğunu söyledi. Köklü, kamıştan ürettikleri samanı yaklaşık olarak 15 kuruşa mal ettiklerini söyledi. Köklü, 20 büyükbaş hayvana 4 ay yetebilecek kadar 10 ton civarında kamış samanı ürettiğinin altını çizdi.

Öte yandan piyasada denge oluşturduklarını söyleyen Eğirdir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Müdrik Ateş, "Saman fiyatlarının 1 lira ve üzerine çıkmasıyla birlikte Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kilogramı 50 kuruşa saman ithal etmeye başladık. İthalatın başlamasıyla birlikte saman fiyatlarındaki yükselme durdu." dedi.

Küçük çaplı hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin İthal saman talebinde bulunmadığını söyleyen Müdrik Ateş, Eğirdir’de 20 ton civarında ithal saman talebi olduğunu belirtti.

Ateş, talebin artması halinde çiftçilerin isteklerini yerine getirebileceklerini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim