Milli Kültür’den,  Milli Birliğe Milli Kültür’den, Milli Birliğe
Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan kömürlü termik santral için verilen "acele kamulaştırma" kararının esastan iptal edildiği bildirildi. Gerekçeli kararın da avukatların eline ulaştığı belirtildi.

Danıştay 6. Dairesi, Yırca köylülerinin ve Greenpeace’in birlikte açtığı davada, köy yakınlarında kurulması planlanan Soma Kolin Termik Santrali için verilen acele kamulaştırma kararını esastan iptal etti. Danıştay, 7 Kasım 2014 tarihinde acele kamulaştırma için yürütmeyi durdurma kararı vermiş ancak bir gün önce şirket, kararı beklemeden 6 bin 666 zeytin ağacını kesmişti.

Dün açıklanan kararın gerekçesi, bugün avukatların eline ulaştı. Gerekçede, acele kamulaştırma kararının ancak yurt savunması için ve Bakanlar Kurulu tarafından olağanüstü hallerde verilebileceği ifade edilirken var olan Zeytin Yasası uyarınca zeytinliklere 3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı ve işletilemeyeceği ifade ediliyor. Zeytinliklerin, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altında olduğuna da değiniliyor.

Köylülerin avukatı Deniz Bayram, davayı esastan iptal kararı ile kazandıklarını söyledi. Bu kararla birlikte Soma Kolin Termik Santrali’nin Yırca zeytinliklerinde kurulmasının hukuksuz olduğunun bir kez daha görülmüş olduğunu belirten Av. Bayram, “Bu karar, zeytinlik alanlar üzerine planlanan enerji yatırımlarına karşı hukuk mücadeleleri için de bir emsaldir. Var olan Zeytin Yasası sayesinde köylüler, çevreyi ve sağlıklarını tehdit edecek bir termik santralin daha yanıbaşlarında yer almasından kurtulmuş oldu. Burada yaşananlar bir emsal olmalı ve doğayı, çevreyi, insan sağlığını ve küçük zeytin üreticilerinin geçim alanlarını yok eden kirli enerji yatırımları değil, dünya lideri konumunda olduğumuz zeytinciliğimiz korunup desteklenmeli, Zeytin Yasası korunmalıdır.” dedi.

Davaya müdahil olan şirket ise proje hakkında ÇED olumlu kararının verildiğini, acele kamulaştırma kararı hukuka aykırı olsa bunun da verilmeyeceğini ifade etmesine rağmen Danıştay, acele kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğunu ve ÇED olumlu kararına karşı da Manisa İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını ifade etti.

Öte yandan Greenpeace’in, zeytinlikleri maden ve kömür santrali yatırımlarına açacak kanun tasarısının geri çekilmesi için "www.zeytiniseviyorum.org" adresinde yürüttüğü kampanyay,a bugüne dek 30 binin üzerinde kişi imzasıyla destek verdi.

Editör: TE Bilisim