NATO'da yıllarca TSK adına görev yapan Emekli Tuğgeneral ve aynı zamanda akademik unvanlı Dr. Haldun Solmaztürk Paşa'ya Spiker Yunanistan'ın Egede yaptığı provokasyonu soruyor.

Paşa:

1-Bu meseleler 50 yıldır var. Ben bir çok kere NATO'daki görevim gereği Yunanistan'ın yaptıklarını karşı çıktım ve engelledim. Bu vb durumlar ilk defa olmuş değil ki. İfade ettiğim gibi 50 yıldır oluyor.

2-Şu anda bu durumu iç politikada kullanmak için iki devlette canla başla çalışıyor. Çünkü hem Yunanistan hükumeti hem de Türkiye hükumeti içerdeki yaşadıkları zor durumları aşmak için bu dış gerginliği iç siyasette kullanıyor. Çünkü Haziranda bizde Ağustosta ise Yunanistan'da seçim var.

3-Erdoğun bir iki ay önce Tel Rıfat ve Münbiç'e askeri harekat başlatacağını söylenmişti. Rusya ve ABD'den onay gelmeyince bu olaya sarıldı. Orası olsaydı orası ile içeriyi kontrol edebilme şansını deneyecekti. olmayınca sadece burası kaldı.

4-Yunanlılarla sadece bu adaların silahlandırılması anlaşmazlığımız değil daha bir çok anlaşmazlığımız var. Mesela hava sahası, Ege Denizi, Karaların kıta sahanlığı, adaların kıta sahanlığı, Doğu Akdeniz de maden kaynakları, İşgal edilen adalar, Batı Trakya sorunu vb bir çok antlaşmadığımız noktalar var.

5-Şu ana kadar bu silahlandırma durumuna neden karşı çıkılmadı?

6-En yetkili kişi olan Cumhurbaşkanı Türkiye'ye ait adaların işgal edildiğini söylüyor. Peki niye engellemediniz?

7-Öyle ya da böyle Yunanistan'ın yanında büyük devletlerden bir çok devlet var. Senin yanında hangi devlet var?Hiç bir devlet yok. Eskiden bizi destekleyen devletler vardı.

En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz

8-Muhataplarını aşağılayarak problemleri çözmek mümkün değildir. Böyle dil kullanmak tarafsız olan devletleri de Yunanistan'a yaklaştırır. Diplomatik ve devlet dili kullanılmalı. Diplomatik çözümlerde bile seni destekleyen devletlerin çokluğu çok büyük bir avantajdır.

9-Diplamatik dil kullanılmayacaksa o zaman gereğini yapmak gerekmez mi?

10-Dronelerle çekilen bu fotoğraflar basına neden paslanıyor?

11-Problemler devlet aklı ve kararlılıkla çözülür" dedi.

Mehmet Arslan

Editör: Kerim Öztürk