Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden.. Akp’ye oy ver (!) Fevzi KÜÇÜKKAHVECİ kaleminden..
 Türkiye’nin uyuşturucu kullanma ve yakalanma haritası çıkarıldı.

Ülke genelinde uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı 2014 yılında yüzde 17 artış gösterdi.

Emniyet genel müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire (KOM) Başkanlığı’nın narkotik suçlar ve uyuşturucuyla ilgili hazırladığı raporda dikkat çekici bilgilere yer verildi.

Raporda, Türkiye’ye uyuşturucu maddenin Afganistan ve İran üzerinden getirildiğine dikkat çekilerek, “Eroinin ilk durak olarak Hakkari, Van ve Ağrı’ya getirildiği, ardından İstanbul, Kocaeli, Erzurum, Ankara, Bitlis, Adana, Kırıkkale ve Düzce güzergahı izlenerek dağıtımı yapıldığı veya yurtdışına transferinin sağlandığı” bilgisine yer verildi.

Eroin naklinde son yıllarda rotanın değiştiği ve kara yolu yerine Doğu Akdeniz rotası izlenerek deniz yoluyla kaçakçılığa dönüldüğü de belirtildi.

HAKKARİ’DE 4 BİN, EDİRNE’DE 13 BİN EURO

Eroin kaçakçılığında izlenen bir diğer yöntem kargo ile göndermek. Bu şekilde yapılan uyuşturucu sevkiyatına yönelik yapılan 11 ayrı operasyonda 197 kilo eroin ele geçirildiği belirtildi.

Dikkat çeken bir diğer veri ise eroin fiyatının Doğu’dan Batı’ya doğru gittikçe artması oldu. Eroinin kilosunun Hakkari’de 4 bin euro iken bu rakamın Türkiye’nin çıkış noktasındaki Edirne’de 13 bin euro’ya kadar arttığı ifade edildi.

Raporda Türkiye’nin kokain ticarettinde hem transit hem de hedef ülke konumunda olduğu belirtildi. Metafetamin uyuşturucusunun İran üzerinden Türkiye’ye sokulduğu vurgulandı.

ESRAR KULLANIMI ARTIYOR

Raporda, esrar kullanımının her geçen gün arttığına değinilirken, son 5 yıl baz alındığında ise yakalanan şüpheli sayısı ve esrar miktarında yüzde 169’luk artış gösterdiğine dikkat çekilerek, “2014 yılında 22 bin 902 operasyonda 37 bin 491 kişi yakalanırken, 83 ton 886 kg esrar ele geçirildi. 261 planlı operasyon yapıldı. Esrar kaçakçılığına yönelik yapılan operasyonlarda 216 yabancı şahıs ile birlikte bin 778 kilo esrar yakalandı” denildi.

EROİNDE KONYA, ESRARDA İZMİR

Eroin olayları, yakalanan şahıslar baz alındığı Konya birinci sırada yer alırken, sıralama Ankara, Adana, Mersin şeklinde oldu.

Esrar yakalamalarında ise İzmir ilk sırada olurken, İzmir’den sonra Adana, Diyarbakır, Gaziantep ve Bursa’nın ilk 5 sırayı oluşturduğu belirtildi.

Bonzai ve kokain yakalanmasında İstanbul ilk sırada yer alırken, ecstasyde Kocaeli, metafetamin operasyonlarında Aydın’ın ilk sırada yer aldığı görüldü.
Editör: TE Bilisim