Ankara’nın Sincan ilçesinde iş adamlarına yapılan algı operasyonunda 22 kişi hakkında gözaltı karaır verildi. Operasyona bahane olarak ise Sincan Belediyesi’nin 2011 yılında imar planını değiştirdiği bir arazı gösterildi. Araziyle ilgili Sincan’ın eski ve yeni Belediye Başkanları Hasan Altın ve Mustafa Tuna hakkında açılan ön soruşturmada, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala soruşturmaya gerek olmadığına karar vermişti.

Sincan Belediyesi sınırları içerisinde bulunan bir arsayla ilgili 2002 yılından bu yana 4 defa belediye meclisi kararıyla 4 defa imar değişikliği kararı verildi. Daha önce “Dini yapı alanı olup amacı dışında kullanılamaz” şeklinde konulan şerh 2011 yılında Belediye Meclisi tarafından kaldırıldı. Belediye bu imar değişikliğinin ardından söz konusu araziyi ihaleye çıkardı. 3 katılımcının yer aldığı ihalede en yüksek bedeli veren Sincan Sanayici ve İşadamları Derneği (SİSİAD) en yüksek bedeli vererek araziyi satın aldı. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının ardından ihaleyle ilgili Ankara Batı Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında söz konusu imar değişikliklerini yapan belediye görevlileri hakkında İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni istendi.

MHP Ankara İl Başkanı Çetinkaya’dan yazılı açıklama MHP Ankara İl Başkanı Çetinkaya’dan yazılı açıklama

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski ve yeni Sincan Belediye Başkanları Hasan Altın ve Mustafa Tuna’nın yaptığı işlemlerin hukuka uygun olduğuna karar verdi. Kararda, imar değişikliklerinin hukuka uygun olarak yapıldığı belirtildi. SİSİAD’ın ise 3 kişinin katıldığı ihalede en yüksek bedeli vererek, araziyi satın aldığı vurgulandı. Dini alan şerhinin ihaleden önce kaldırıldığının altı çizilerek bu konuda da hukuka aykırılık olmadığı ifade edildi.

Ancak dün harekete geçen Sincan Savcılığı, imar planlarını değiştiren kamu görevlilerinin aklandığı soruşturmada, ihaleye girerek en yüksek bedeli veren SİSİAD yöneticileriyle ilgili gözaltı kararı verdi. 22 kişinin gözaltına alındığı operasyonda işadamlarına usulsüzlük iddiaları soruldu. İşadamları iddiaları yalanlarken, kamu görevlileri hakkında verilen soruşturmaya gerek olmadığına kararını hatırlattı. İşadamlarının büyük çoğunluğunun ifadelerinin ardından serbest bırakıldığı öğrenildi.

Editör: TE Bilisim