İddialara göre;

2010 yılında Sincan Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir firma çevre ve şehircilik bakanlığından atık ara depolama lisansı almıştır. Atık Ara Depolama Tesisi Tebliğine göre atıkların geri kazanım veya nihai bertaraf tesislerine ulaştırılmadan önce atık miktarlarının yeterli kapasiteye ulaşıncaya kadar güvenli bir şekilde depolanmasını amaç edinen atık ara depolama tesislerinde depolama süresi bir yılı geçemez ancak ismi geçen ara depolama firması iki yıl boyunca tehlikeli ve diğer tüm atıklarını depolarında saklamış , dolu depoları ALESTA isimli firmaya satmıştır. Usulsüzlük bununla da son bulmamış danışıklı dövüş kapsamında devredilen dolu depoları satın alan ALESTA firması da piyasadan yaklaşık 5000 ton tehlikeli atık toplamıştır. Depoları dolduran firmanın bu tehlikeli atıkları bertaraf merkezlerine göndermesi gerektiği halde firma bu atıkların büyük çoğunluğunu Ankara’nın etrafında ki hafriyat sahalarına gömmüştür.

 

2015 yılında ALESTA firması deposunda tonlarca atık görünmesine rağmen farklı bir firmaya depoları devretmiş bu haliyle bakanlık tan ‘’Atık Ara Depolama Lisansı ‘’ aldıkları öğrenilmiştir.

 

Bu usulsüzlüklerden haberdar olan şahıs ÇED Genel Müdürlüğüne , Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarlık Makamına , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tehlikeli Atık Genel Müdürlüğüne yazılı şikayet , ihbar başvuru dilekçelerini sunmuştur.  

 

Kontrol altında tutulması gereken insan sağlığına zarar ve ölüme kadar yol açabilen tehlikeli atıkların toprağa gömülmemesi ile insan ve çevre varlığının ne denli önemsiz olduğu bir kez daha görülmüştür.  Böyle bir şüphenin varlığı halinde bile en üstün ve en hızlı önlemlerin alınarak durumun araştırılması gerektiği halde usulsüzlüğün üstü örtülmeye çalışılmaktadır.

 Kanuni düzenlemelere aykırı hareket eden firmalar şikayet ve ihbarlar üzerine işlem yapılmamasını fırsat bilerek sahte belgeler ile kağıt üzerinde durumu legal hale getirme çabası içerisindeler.

Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

 Yetkililerin en kısa zaman da bu konuyla ilgilenmesi adına bir farkındalık yaratmak için yaptığımız bu haberin ''Haberalp'' olarak dikkate alınıp gerekli tedbir ve düzenlemelerin yapılması konusunda ilgili kurum ve kuruluşların konunun takipçisi olmasını bekliyoruz..

Editör: TE Bilisim