Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı? Asimilasyona yatkın olan Türk'ler için bunların bir önemi var mı?
Batman Üniversitesi bünyesinde DPT- SODES desteğiyle kurulan "Süstaşı İşleme Atölyesi'nde" taşlar şekillenerek takıya dönüştürülüyor. Atölyede ücretsiz verilen eğitimler sayesinde Batmanlılara yeni bir iş sahası açıldı.

Süstaşı atölyesinde şekil alan taşlar Batman Üniversitesi Meslek Yükseokulu’na Kuyumculuk ve Takı Tasarımcılığı programlarının açılması için ilham oldu. Batman’ın ekonomisine de yeni bir sektör kapısı aralayan süstaşları, ekonomi için yeni bir lokomotif. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, süstaşı işleme atölyelerinin Batmanlı gençler için yeni bir iş sahası olduğuna dikkat çekerek, "Genç kızlarımızın yanı sıra erkek öğrenciler ve Batmanlılar da kurslara yoğun şekilde ilgi gösteriyor. Kurslarımız ücretsiz ve haftanın her günü atölyemizde taşlar yeniden şekil alarak takıya dönüşüyor. Üniversitemizin açmış olduğu süstaşı atölyesi sayesinde işlenen gümüş ve taş plakalar sayesinde Batman bölgede bir ilk olmaya adaydır." dedi.

DOĞAL TAŞLAR DEĞER KAZANIYOR

Batman Üniversitesi tarafından 2010 yılında planlanıp günümüze kadar yürütülen doğal taşların işlenmesi ve sonrasında metal ile işlenerek takı, süs objesi haline getirilmesinde büyük bir aşama kaydedildiği Rektör Prof.Dr.Uluçam tarafından vurgulanıyor. Batman Üniversitesi ve Batman Valiliği'nin büyük destekleriyle büyük gelişim gösteren atölyelerde gençler kabiliyetlerini geliştirerek ortaya çok ilgi çekici ve özgün ürünler koymaya başlandığına dikkat çekiliyor.

Batman Üniversitesi süstaşı işleme konusunda uzun bir sürecin ilk adımını 2010 yılında DPT-SODES desteğiyle 'Süstaşı İşleme Projesi' ile başlattı. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam "Proje kapsamında Silikat grubu taşların piyasadan satın alma yoluyla temin edilerek işlenilmesi amaçlandı. Bu süreçte ilk olarak "Süstaşı İşleme Atölyesi" kuruldu. Kurulan atölyede 5 makine ile işe başlanmış ve şu anda ise 10 makine ile aktif olarak çalışılmaktadır. Ham haliyle alınan Silikat grubu taşlar aşama aşama bu laboratuvarda işlenmektedir. Bu taşlar önce kesilerek, şekillendirilip, sonrasında parlatılarak işlenilmektedir."
dedi.

Süstaşı işleme konusunda yoğun bir emek harcadıklarını da sözlerine ekleyen Rektör Uluçam "Bu yoğun emeklerin sonunda süs objesi olarak güzel ürünler elde edilmektedir. Süstaşı işleme projesinde 45 kursiyer 2 ay boyunca devamlı olarak katılmış, süstaşı işleme teknikleri eğitimlerini tamamlamışlardır. Batman Valiliğinin de desteğiyle yine DPT-SODES kapsamında 2011 yılı projesi olarak "Doğal Taşlar Değer Kazanıyor Projesi" onay almış ve bu projede de Metal İşleme Atölyesi kurularak süstaşı işleme atölyesinde işlenen taşların takı ve süs objesi haline gelme süresi tamamlanmıştır. Böylece Süstaşı işleme atölyesinde yüzük, kolye, saat, masa isimliği gibi taşlar hazırlanmış ve bunlar metal işlemede tamamlanarak tam bir obje haline getirilmiştir."

Editör: TE Bilisim