Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva
Çin’de büyük tepki çeken ve artan trafik kazalarını azaltmak için yapıldığı belirtilen yeni trafik cezalarının askıya alındığı bildirildi. Hükümet, geri adım atmasıyla ilgili bir neden açıklamazken, sadece söz konusu politikanın yeniden gözden geçirileceğini belirtti.

Çin’de geçen yıl trafik kazalarından 60 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti. Çin Ulaştırma Bakanlığı, yollarda artan araç sayısının sorunları daha da kötüleştirdiğini açıkladı. 1 Ocak’tan itibaren geçerli olan ve aşırı hız, alkollü araç kullanımı ve sürerken cep telefonuyla konuşma gibi hallerde yeni cezalar getirilmişti.

Yeni kurallara göre sarı ışık ile kırmızı ışıkta geçmek aynı olmuştu. Sarı ışıkta geçen araçlara, kırmızı ışıkta geçme cezası uygulanacağı ve ehliyetlerinden 6 puan kesileceği belirtilmişti. Önceden kırmızı ışıkta geçenlerden 3 puan kesiliyordu.

Trafik kuralları ihlaliyle eğer kesilen puanların toplamı bir yıl içinde 12’yi buluyorsa ehliyet iptal ediliyor ve sürücüye ek eğitim ve yeniden sınava girme şartı getiriliyordu. Yeni kurallara göre ise sarı yada kırmızı ışıkta geçenden 6 puan kesilerek, maksimum 200 yuan (yaklaşık 33 dolar) para cezası kesilebilecek.

Yetkililere göre yeni kurallar, trafik ihlallerini önleyecek, ancak çoğu sürücü ise bu kuralların trafikte sadece kaos ve sıkışıklık oluşturacağını savunuyor. Bazı sürücüler, tüm dikkatlerine rağmen, sarı ışıktan önce duramadıklarını belirtiyor.
Yeşilden sonra yanan sarı ışığı geçmemek için aniden duranlara arkadan çarpanların sayısında artış oldu ve yeni kurallar kazalara daha çok davetiye çıkarıyordu.

Hatta devlet medyası da söz konusu kurallarla ilgili tartışmalara katılarak, tepkiye ortak olmuştu.


Editör: TE Bilisim