İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti İşgalci Çin, Doğu Türkistan’ın müdafii Prof. Karluk’un 90 yaşındaki annesini katletti

Yunanistan-ABD Savunma Antlaşması sonrası ABD DİB Blinken'dan Yunan Başbakanı'na gönderilmiş ve Türkce çevirisini aşağıda yaptığım ve  stratejik önem taşıyan mektubu okumanızı hassaten rica ederim.

ABD'nin Yunanistan'a yazdığı mektup aslında yeni bir kriz mektubu. ABD'nin Yunanistan'a mektubu gözden kaçmasın..diyor ki;
Doğu Akdeniz'deki kaynaklardan yararlanmada egemenlik haklarına saygı gösterilmesini istiyor.
Biden yönetiminin burada istikrar ve refahı sağlamayı taahhüt ettiğini vurguluyor.
Mektubun detaylarına bakıldığında Türkiye'nin BM'de tescilli  Doğu Akdeniz'de Libya ile imzalanan deniz yetki alanlarında ki egemen ve hukuki hakları hiçe sayılıyor, görmezden geliniyor.

UYARIYORUM: önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz iyice gerilecek. ABD'nin taseron devleti Yunanistan tansiyonu iyice yükseltecek.
VURGULUYORUM: Yunanistan bir Doğu Akdeniz ülkesi değil fakat  Türkiye'yi iki NATO üyesi ABD ve Yunanistan doğrudan ve açıkça tehdit ediyor. ABD ve Yunanistanin bu hadsiz, aşağılayıcı ve saldırgan stratejik önem taşıyan mektubunu değerlendirerek artık Türkiye’nin de mütekabiliyet esasına göre hareket edeceğini umuyorum.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI - WASHINGTON
EKİM 12, 2021
Ekselansları
Kyriakos Mitsotakis
Yunanistan Cumhuriyeti Başbakanı
Atina
Sayın Başbakan
Amerika Birleşik Devletleri Yunanistan'ı kararlı bir NATO müttefiki ve ortağı olarak görmektedir, Yunanistan ile milletlerimiz arasındaki 200 yıllık dostluk ve halklarımız arasındaki bağlantılarla güçlendirilen bir bağımız bulunmaktadır. Yunanistan’ın bölgesel bir lider ve istikrar direği olarak oynadığı rolü alkışlıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Yunanistan’ın refahını, güvenliğini ve demokrasisini desteklemeye kararlıdır. Başkan Biden, Yunanistan’ın kuruluşunun bu yılki iki yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Yunanistan ile ABD arasındaki ilişkilerin yeni zirvelere ulaşacağını belirtti. İki ülkenin iş birliğimizi güçlendirmede kaydettiği ilerlemeyi not etmekten çok memnunum. Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan, küresel salgının zorluklarından birlikte daha güçlü çıkacak. Bu yıl üçüncü toplantısına ev sahipliği yapmaktan onur duyduğumuz ABD-Yunanistan Stratejik Diyalog aracılığıyla hükümetlerimiz arasında bağlar kurmaya devam edeceğiz.

İkili Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşmamız ’da (MDCA) yapılan son revizyonla, ABD ve Yunanistan, taahhüdümüzü ve bölgedeki istikrarın yanı sıra her iki ülkenin güvenliğine de katkıda bulunmak amacıyla stratejik savunma ortaklığımızı daha da derinleştirmek ve genişletmek için güçlü, yetenekli ve birlikte çalışılabilir orduları sürdürmeye yönelik kararlılığımızı da tasdik etmektedir. ABD, ortak savunma hedeflerimizi sağlamak için ABD’nin anakara ve adalarda eğitim alabileceği veya faaliyet gösterebileceği Deniz Destek Faaliyeti (NSA) Sauda Körfezi ve diğer Yunan tesislerinin hayati rolünü kabul etmektedir ve Yunanistan’a ABD’nin ülkesindeki genişletilmiş askeri varlığına olan sürekli desteği için teşekkür etmektedir. 2015’ten bu yana ABD, Yunanistan’a, savunma modernizasyonu hedeflerine ulaşmasında yardımcı olmak için önemli miktarda güvenlik yardımı finansmanı, karşılıklı yarar sağlayan altyapı yatırımları ve Aşırı Savunma Maddeleri sağlamıştır.

Yunanistan Cumhuriyeti’nin bu tür yardımların mümkün olan en uygun koşullarda sağlanma arzusunu dikkate alarak, Yunanistan genelinde ortak askeri eğitim ve tatbikat yoluyla; Yabancı Askeri Satışlar ve Aşırı Savunma Maddeleri programları, Uluslararası Askeri Eğitim ve Alıştırma programı ve Savunma Bakanlığı finansmanı gibi çeşitli güvenlik iş birliği programları ve ortak yollarla yukarıda belirtilen sektörlerdeki yakın işbirliğimizi sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ayrıca Yunanistan’ın bölgesel destek, lojistik ve eğitim merkezi olma hedefini desteklemeye devam etmektedir. 

ABD ve Yunanistan’ın ikili Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşmamızı (MDCA) daha da geliştirme kararı, iki ülke arasındaki giderek yakınlaşan ve genişleyen güvenlik bağlarını daha fazla ortaya koyan önemli bir başarıdır. Yeni güncellenen Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşmamız; özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve sosyal ilerleme ilkelerine olan ortak bağlılığımızı yansıtmaktadır. Stratejik savunma ortaklığımızı genişletmekte ve silahlı saldırı veya tehdidi dahil barışı tehdit eden eylemlere karşı ülkelerimizin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü karşılıklı olarak koruma konusundaki kesin kararlılığımızı açıkça göstermektedir. NATO İttifakı’nın merkezindeki iş birliğine ve kabiliyetlerine katkılarıyla hem ülkelerimizi daha güvenli hale getirecek hem de Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar’ın yanı sıra bir bütün olarak Avrupa’nın barış ve istikrarını destekleyecektir.

Yunan hükümetinin komşularıyla diyaloğa olan kararlı bağlılığını ve anlaşmazlıkları diplomasi yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl bir şekilde çözmeye olan bağlılığını oldukça takdir etmekteyiz. Doğu Akdeniz'de kaynak geliştirmenin iş birliğini teşvik etmesi ve uluslararası hukuka uygun olarak bölge genelinde kalıcı enerji güvenliği ve ekonomik refah için bir temel sağlaması gerekliliği eskiden beri süregelen inancımızdır. Ayrıca, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yanı sıra uluslararası deniz hukuku uyarınca egemenlik haklarına ve yargı yetkisine saygı duymaya kararlı bir şekilde inanıyoruz. Biden Yönetimi, Doğu Akdeniz'de istikrar ve refahı sağlamaya kararlıdır.
İçtenlikle.

Antony J. Blinken

Editör: TE Bilisim