Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!
Suriye’nin önde gelen aşiret liderleri, Esed sonrası Suriye birliği için toplandı. Askeri, siyasi ve sivil katılımın olduğu görüşmeler Şanlıurfa’da başladı. 150 kişilik katılımın olduğu görüşmelerde 3 temel konu ele alınacak. Bunlardan biri Suriye’nin bölünmemesi, diğeri Esed sonrası kurulacak hükümette Baas rejimine yakın hiç kimsenin yönetimde söz sahibi edilmeyeceği, üçüncüsü de düzenli ordu kurularak dış müdahalelerin engellenmesi ve terör uzantılarının temizlenmesi.

El Cezire bölgesi aşiretleri, Esed sonrası planları konuşuyor. Dün başlayan toplantıda Türkiye’ye minnet ve şükran duyguları dile getirildi. Bir milyonu aşkın ferdi bulunan Bagara aşireti lideri Nevaf El Beşar öncülüğünde yapılan organizasyona El Cezire mıntıkasında bulunan Haseke, Dinezor ve Rakka kentindeki aşiret reisleri, aydınlar ve iç kesimlerdeki yaklaşık 20 savaşçı grubun komutanları katıldı. Müzakereler sonucunda ortak bir bildiri yayınlanması hedefleniyor.

Organizasyona her kesimden katılımın olduğunu belirten Bagara lideri Nevef El Beşar, Suriye’nin geleceğinde Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Hristiyan, Müslüman olmak üzere herkesin söz hakkının bulunacağını ifade etti. Toplantıda üç temel hedef etrafında görüş bildirileceğini kaydeden Nevaf El Beşar, “Buradaki hedef Suriye’nin bölünmemesi. Bizim burada 3 önemli kırmızı çizgimiz var. Bir Suriye’nin bölünmemesi, iki; Baas uzantılı bir hükümetin başa gelmemesi, üç Suriye’nin içerisindeki tüm unsurlarla güçlü bir Suriye oluşturarak dışarıdan yapılacak bir müdahaleyi engellemek. Dış müdahalenin Suriye’yi böleceğini düşünüyoruz. Biz buna karşıyız. Biz bütünlüğü oluşturmak için Suriye çatısı altında birleşmek için toplantı yapıyoruz. Biz bu konuda Türk halkına müteşekkiriz.” dedi.

Suriyeli gruba ev sahipliği Yapan ARAPDER Başkanı Şükrü Kırboğa, Türkiye Arapları Derneği olarak yanı başlarında Suriye’de cereyan eden karmaşıklığa bir nebze olsun katkı sağlamak istediğini ifade eti. Kırboğa, toplantıda Türkiye’yi için tehdit unsuru taşıyan gruplarla ilgili fikirlerini de paylaşacağını anlattı. Kırboğa, “Bizim amacımız daha güvenli olan bir yerde akrabalarımızı toplayarak gelecekleriyle ilgili karar vermesini sağlamaktır.” ifadelerine yer verdi.

“25 MERMİ İLE HAVA ÜSTLERİNİ ELE GEÇİRMEYE GÖNDERİYORSUNUZ”

Askeri, siyasi ve sivillerden oluşan 150 kişilik grup, Suriye’nin geleceğini müzakere ederken toplantıda herkesin isteklerini açık bir şekilde dile getirmesi gerektiği vurgulandı. İlk günkü görüşmelerde daha çok Özgür Suriye Ordusu komutanları söz hakkı istedi. Komutanların kurula sitemli oldukları gözlendi. Söz hakkı isteyen komutanlar, canları pahasına savaştıklarını, ancak bu savaşta gerekli desteği göremediklerini savundu. Söz hakkı isteyen üst düzey bir komutan ise kurula şu şekilde seslendi: “Siz burada oturarak bir şeyler çözmeye çalışıyorsunuz. Biz ise canımız pahasına tehlikeli yerlere giriyor, savaşıyoruz. Bizim sizden istediğimiz silah. Biz hava üssünü ele geçirmek için gittiğimizde her birimize sadece 25 mermi veriliyor. Bu mermilerle ne yapabiliriz ki, ağır silahlara karşı ne kadar direnebiliriz ki?”
Editör: TE Bilisim