Almanya’ya iş gücü göçü olarak başlayan yolculuğun 60.yılında, Almanya’daki Türk müzisyenler ve Alman müzisyenlerden oluşan “Diaspora Orkestrası”, yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sanatseverlerle buluşuyor. Keman sanatçısı Önder Baloğlu’nun liderliğinde sahne alacak orkestra, içinde birbirinden yetenekli müzisyenleri barındırıyor. Etkinliğin organizasyonunu ise Türkiye’nin lider uluslararası klasik müzik sanatçı menajerliği ajansı LocksBridge gerçekleştiriyor.


Duisburg Filarmoni Orkestrası, Folkwang Sanat Üniversitesi, Komische Oper Berlin, Hamburg Filarmoni Orkestrası, Leipzig Gewandhaus, Dortmund Filarmoni Orkestrası, Köln Gürzenich Orkestrası, Augsburg Filarmoni Orkestrası, Robert-Schumann-Hochschule Düsseldorf gibi prestijli kurumlarda çalışan Türk müzisyenler, Almanya’da eğitimlerine devam eden genç müzisyenler, Alman müzisyenler ve Almanya’da uzun yıllar boyunca yaşayıp yurda dönüş yapmış müzisyenlerden oluşan orkestra, uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış keman sanatçısı Önder Baloğlu’nun yönetiminde yarın Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda dinleyici ile buluşuyor. Diaspora Orkestrası’nın liderliğini üstlenen Önder Baloğlu yönetiminde sanatseverlerle buluşacak etkinlikte konuklar, Almanya’ya iş gücü göçü olarak başlayan yolculuğun 60. yılında nasıl sanata evirildiğine şahit olacak. 

Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı! Ermeni iftiralarını çöp eden mahkeme kararı!

“GÖÇ İLE BAŞLAYAN SÜREÇTEKİ TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNUN MEYVESİ DİASPORA ORKESTRAMIZ OLACAK”

Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmeni Cem Mansur’un oluşturduğu bu projede, Almanya’nın sanat hayatına önemli katkılarda bulunmaya devam eden başarılı müzisyenler bir araya geliyor. Orkestranın yönetimini üstlenen Önder Baloğlu “Savaş sonrası Almanya’sının kalkınmasında büyük rol oynayan Türk misafir işçilerin Almanya’ya göçünün 60. yılında bu işçilerin çocukları ve torunları ile bir nevi beyin göçü sonucu Almanya’ya yerleşen, Almanya’da yetişen, Almanya’nın önde gelen kurumlarında önemli kadrolarda sanatlarını icra eden müzisyenler Almanya’nın sanat hayatında önemli bir yer teşkil ederken birikimlerini bir türlü kopamadıkları memleketlerine aktarmanın sevinci ile Diaspora Orkestrası çatısı altında bir araya geliyorlar. Bu orkestrayı başkemancı pozisyonundan yönetmek benim için ayrı bir zevk, çünkü yıllar önce yollarımızın ayrıldığı ama yıllar sonra hayatımın halihazırda yarısını geçirdiğim Almanya’da tekrar kesiştiği müzisyen dostlarım ile oda müziği esasına yani birbirini dinlemeye dayalı, sadece ve sadece müziği merkeze koyan bir mentalite ile otoriteden uzak, Türkiye’de de benzeri yapılmamış bir formatta müzik yapacağız. Türkiye’nin Almanya’ya, Almanya’nın Türkiye’ye katkıları sayılamayacak derecede fazla. Göç ile başlayan süreçteki Türk-Alman dostluğunun meyvesi Diaspora orkestramız olacak.” dedi. 

ORKESTRAYA SIRADIŞI SANATÇI ÖNDER BALOĞLU LİDERLİK EDECEK

Diaspora Orkestrası Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, alışılmadık projelerle ismini duyuran Önder Baloğlu’nun liderliğinde ve yönetiminde dinleyici ile buluşacak. Diaspora Orkestrası’nın lideri olan Baloğlu, Lahey Kraliyet Konservatuarı ve Folkwang Sanat Üniversitesi’nin akademik kadrosunda bulunuyor. Henüz 24 yaşındayken Duisburg Filarmoni Orkestrası ve Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg’da ‘başkemancı’ pozisyonu kazanan Baloğlu, Gedik Filarmoni Orkestrası’nın yanı sıra çeşitli Türk, Alman ve uluslararası orkestraların başkemancısı ve lideri olarak Almanya, Türkiye, Avusturya, İsviçre, İspanya, ABD, Kanada, Fransa, Çin, Hindistan, Güney Kore, Rusya, Arjantin, Brezilya ve Peru gibi ülkelerin en prestijli salonlarında yer almıştır.

ALMANYA’DA YAŞAYAN İKİ GENÇ BESTECİNİN ESERLERİNİN DÜNYA PRÖMİYERLERİNİ YARIN CEMAL REŞİT REY KONSER SALONU’NDA GERÇEKLEŞECEK

Sperger’in Varış Senfonisi olarak da bilinen Fa Majör Senfoni ile başlayacak olan program Haydn’ın Veda Senfonisi olarak da bilinen 45. Senfoni fa diyez minör ile sonlanıyor. Besteci Kemal Cem Yılmaz’ın “Kopuş” ve Cem Esen’in ise “Yaylı için Konçertant, Op. 26” eserlerinin dünya prömiyerleri yarın günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

Editör: TE Bilisim