Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
 Kırım Tatar siyasi tutsaklar Teymur Abdullayev ve Uzeir Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva, Rus cezaevinde yasa dışı olarak alıkonulan oğullarına uygulanan baskılara dikkat çekmek için Kıyiv’de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi önünde ikinci protesto eylemini gerçekleştirdi. Abdullayeva’nın tek kişilik eylemi 3 saat sürdü.
Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 16,5 yıl hapis cezası verilen Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev ve 12,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Uzeir Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva, oğullarının durumuna dikkat çekmek ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile görüşme yapmak amacıyla, bugün, Kıyiv’de Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi önünde iki gündür tek kişilik eylem düzenliyor.

11.00 ile 14.00 saatleri arasında Cumhurbaşkanlığı Ofisi önünde eylem yapan acılı anne yaptığı açıklamada, “Bugün ikinci kez tek kişilik eylem düzenlemek için Cumhurbaşkanlığı Ofisi önüne geldim, orada üç saat durdum. Bugün eylem sırasında yanıma Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Anton Korınevıç geldi. Ona oğullarım hakkında bilgi verdim ve siyasi tutsakların serbest bırakılması konusunda yapılan çalışmaları hakkında bilgi alabildim. Yarın yine protesto düzenlemeyi planlıyorum.” diye bildirdi.



Bilindiği üzere Dilara Abdullayeva dün de Cumhurbaşkanlığı Ofisi önünde dört saatlik eylem düzenlemişti.

KIRIM TATARLARINA İŞGALCİLERİN BASKI VE ALIKOYMALARI BİTMEK BİLMİYOR
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığı bildirildi. Aramalardan sonra gözaltına alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle; Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlandı.

Rus mahkemesi Birinci Akmescit Grubu çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı.

1,5 YIL ÖNCE BAŞKURDİSTAN’DAKİ HAPİSHANEYE SEVK EDİLMİŞTİ
Kırım Tatar siyasi tutsaklar, Mart 2020’de Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salavat şehrindeki iki farklı cezaevine sevk edildi. Cezaevine getirildikten hemen sonra Teymur Abdullayev hücre cezasına gönderildi. Bir buçuk yıl içinde Teymur Abdullayev sadece yaklaşık bir ay sıkı gözetim koğuşunda ve geçirdiği Kovid-19 nedeniyle 3 hafta karantinada tutuldu. Bunun dışında cezaevi yönetimi baskı uygulamak amacıyla Teymur Abdullayev’i yaklaşık bir buçuk yıldır hücre cezasında tutuyor.

RUS GÖREVLİLER, ABDULLAYEV’İ İŞ BİRLİĞİNE ZORLADI
Rusya Federal Ceza Uygulama Servisi (FSİN) ve Aşırılıkla Mücadele Merkezi görevlilerinin Abdullayev ile konuşarak görüşlerinden vazgeçmeyi ve iş birliği yapmayı teklif ettiği bildirilmişti. Görevliler Abdullayev’i iş birliği yapmak istemediği için sürekli hücre cezasına gönderileceği konusunda uyarmıştı.

TEYMUR ABDULLAYEV’İN ANNESİNDEN YARDIM ÇIĞLIĞI
Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva, daha önce de sağlık durumunun kötüleşen oğlunun tedavi altına alınmak yerine hücre cezasına atıldığına dikkat çekmişti. Abdullayeva, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları, insan hakları örgütleri, Rusya ve Ukrayna insan hakları yetkililerini oğluyla ilgili durumun çözülmesi konusunda yardımcı olmaya çağırmıştı.

Ayrıca, Kovid-19 belirtileri olan oğlunun hastane yerine hücreye atıldığını duyuran Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’e seslendi. Dilara Abdullayeva, Cumhurbaşkanına seslenişte, “Bu anneni çığlığını duyun, oğlum ölüyor” ifadelerini kullandı.

UZEİR ABDULLAYEV’İN SAĞLIK DURUMU KÖTÜLEŞTİ
Dilara Abdullayeva, 30 Haziran’da yaptığı açıklamada, oğlu Uzeir’in sağlık durumunun kötüleştiğini ve bacağının dizine kadar şiştiğini bildirmişti.

Editör: TE Bilisim