Taliban’ın Afganistan’da hakimiyetini ilan etmesi sonrası Taliban’ı tanıyan ilk ülke Çin olmuştu.  Taliban Sözcüsü Mücahit,  İtalya’nın önde gelen yüksek tirajlı La Repubblica gazetesinde “Taliban olarak İtalya’nın bizi tanımasını istiyoruz” ve “Çin, bizi finanse edecek” başlığıyla  bir röportajı yayınlandı. Röportajda ise Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Çin ile ilişkileri konusunda, “Pekin, ülkeyi yeniden inşa etmede bize yardım edecek. Bizim ana partnerimiz olacak. Ülkemize yatırım yapma ve yeniden inşa konusunda hazır olması sebebiyle Çin, bizim için temel ve olağanüstü bir fırsatı temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

“ÇİN, DÜNYA PAZARLARINA AÇILIŞIMIZI TEMSİL EDİYOR”

Çin’in “Kuşak Yol” girişimini önemsediklerini dile getiren Mücahid, “Bu proje, antik İpek Yolu’nu yeniden canlandıracak. Ayrıca, Çinliler sayesinde yeniden işletilebilecek bakır madenlerimiz var. Son bir not olarak, Çin, bizim dünya pazarlarına açılışımızı temsil ediyor” yorumunu yaptı.

Mücahid, bölgede ağırlığı olan önemli bir ortak olarak gördükleri Rusya ile de iyi ilişkileri sürdüreceklerini, Moskova’nın kendileriyle beraber uluslararası barışın koşullarını yaratmaya yönelik arabuluculuk yapmaya devam ettiğini söyledi.

ÇİN BİZİM EN YAKIN DOST VE  MÜTTEFİKİMİZ

Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi? Filistin’de bu noktaya nasıl gelindi?

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid Almanya’nın Sesi Radyosuna verdiği demeçte de şunları ifade ettiği açıklandı : ” Çin bizim en yakın müttefikimiz. Afganistan’in yeniden kuruluşuna yatırım yapmaya hazırdır. Çin’in bu  amacı bizim için çok önemli  ve olağanüstü çok iyi bir fırsattır. Afganistan’da bakır rezervi  çok fazla ve önemli miktarda. Çin’in yardımı ve yatırımı ile biz yer altı kaynaklarımıza yeniden sahip olabileceğiz. Özetlersek; Çin bizim dünya pazarlarına girebilmemiz için  Yol ve geçiş belgemizdir.(Pasaportumuzdur.” şeklinde konuştu.

Taliban sözcüsünden Çin açıklaması: Ana partnerimiz olacak

Editör: TE Bilisim