Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Türkiye ekonomisi, işletmeleri kendine özgü finansman yöntemleriyle de fonlar. Bu finansman yöntemlerinden şirketlerin nakit sıkıntılarını gideren en önemli araç Faktöring'dir.  

Faktöring çatısı altında finansal kiralama (leasing) gibi işlemler olmakla beraber asıl iş: çeklerin kırılmasıdır. Eskiden tefeci namıyla anılan kişiler yapardı bu işleri, sonradan resmileştirildi.

Şirketlerimizin öz sermayeleri yetersiz olduğundan, vadeli bir iş bitirdiklerinde ilk yaptıkları şey koştura koştura çeki kırdırmaktır. 

Boyacısından, parkecisine, dişçisinden, tekstilcisine herkes çek kırdırır. Küçükler böyledir de büyükler farklı mıdır? Anlı şanlı futbol kulüplerinden, anlı şanlı holdinglere kadar herkes bu yolun yolcusudur. 

Şirketlere, esnafa, tüccara nakit girişi bu yolla olur. Azıcık Türkiye'de ticarete bulaşmış herkes meseleyi bilir. Tafsilata gerek yok... 

Şimdi gelelim asıl konumuza;

Bu faktöring şirketleri birleşerek Finansal Kurumlar Birliği adı altında bir meslek kuruluşu kurdular. Bu dernek ara sıra basın duyurusu şeklinde istatistiki veriler de paylaşıyor. 

Aktif toplamı, öz sermaye büyüklüğü ve müşteri sayısı verilerini dönem dönem paylaşıyorlar. 

Faktöring derneği verilerine göre müşteri sayıları:

Ağustos 2019'da 4 milyon.
Mayıs 2020'de 3 milyon 272 bin.
Kasım 2020'de 2 milyon 800 bin olmuş.

15 ayda müşteri sayısı 1 milyon 200 bin azalmış. %43'lük bir azalış... 
Ve bu trendin devam ettiği aşikar. Bu azalış bize ne diyor? İşletmelerimizin %43'ü Kasım ayı itibariyle kırdıracak bir çek dahi ödeme olarak alamamışlar diyor. Yani fiilen batmış vaziyetteler... 

İşte gerçek istatistik bu. TÜİK önderliğinde diğer kurumlar istedikleri kadar, verilerle oynasınlar, istedikleri kadar bilanço makyajı yapıp, batık kredileri sanki hala yüzüyormuş gibi göstersinler. 

Türkiye'de azıcık ticaret yapan birisinin bileceği üzere Türkiye'de ticaret vadeli(!) çekler üzerinden döner ve 1 milyon 200 bin esnafımız, tüccarımız, şirketimiz artık ödeme alamıyorlar demek ki faktöring müşterisi olmayı bırakmışlar. Toplam müteşebbis sayımızın neredeyse yarısı bu rakam.

Bilemiyorum reel piyasalardaki krizin büyüklüğünü bundan daha güzel anlatan bir istatistik olabilir mi?... 

Muhalefeti, iktidarı "vur patlasın, çal oynasın" havasında. Memleketin iş adamlarının ise neredeyse yarısı topu dikmiş vaziyette. Bu pilav daha ne kadar su kaldırır, takdir yüce milletimizin!... 

Halil Ibrahim Bayrakçı

Editör: TE Bilisim