Türkiye yeni anayasa çalışmalarına kilitlendi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni anayasa konusunda çalışmaları sürdürürken Başbakan Erdoğan yeni anayasa çalışmalarının Mart’a kadar bitirilmesini istemişti. “Mart’a kadar bitmezse kendi anayasa tasarımızı sunacağız” diyen Başbakan Erdoğan o tasarıda başkanlık sisteminin de yer alacağını açıkladı.

"İLANİHAYE BEKLEYEMEYİZ"

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan yeni anayasa çalışmaları konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda partilerin yüzde 35 gibi bir oranda mutabakat sağlayabildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Demektir ki bu iş çok ağır gidiyor. 100 madde görüşmüşlerse uzlaştıkları 30-35 madde. Mart sonuna kadar bir takvim belirlendi. İlanihaye (sonsuza kadar) bekleyemeyiz, kusura bakmasınlar. Teklifi yaptık, parlamentoda ikinci veya üçüncü partiyle otururuz, azami müşterek oluşturacak şekilde bir yeni anayasa yapabiliriz. Buna asla 26 madde konamaz. (referandumda geçen). O iş bitmiştir. 26 madde yerini koruyacak. İçeriği ile oynanabilir zenginleştirilebilir ama o maddeler çıkarılamaz” ifadelerini kullandı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ DE OLACAK"

Başbakan Erdoğan, kendi anayasa tasarılarında başkanlık sisteminin de yer alacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, “AK Parti olarak eğer böyle bir tasarı getirirsek, onun içinde başkanlık sistemi de yer alacak tabii ki. Bunu millete de böyle götüreceğiz. Bunu bir başka siyasi parti ile olgunlaştırma içine girdiğimizde tabii ki bu işi oturur konuşuruz, ne yapılır ne yapılamaz konuşuruz. Başkanlık sistemi konusunda bizim öyle nihai bir ısrarımız söz konusu değil. Şu anda da bu işleri zaten yapıyoruz öyle veya böyle. Ana muhalefetin başkanlık sisteminde parlamento yok diyor. Üstelik Meclis'te. Bunu derse bizim halimiz hali nice olur” dedi.

Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü

Başkanlık sistemini eleştirenlere de tepki gösteren Başbakan Erdoğan, “Bir diğeri "Türkiye'ye krallık mı gelecek" diyor. Ne alakası var başkanlık sisteminin krallıkla. Şu an bir Başbakan'ın hatta Cumhurbaşkanı'mızın başkanlık sistemi ile mukayese edildiğinde gücü daha fazla. Şu anda daha fazla” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim