AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Telif Yasası nedeniyle iş yerlerinde televizyon ya da radyodan dinlenen müzik yayınlarına kısıtlama getirilmesinin küçük esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.

Telif Yasası'nın esnaf üzerinde meydana getirdiği olumsuzluklarla ilgili açıklama yapan Sevimçok, dükkanında müzik dinleyen ya da müzik kanalını izleyen terzi esnafının bile cezai yaptırımla karşı karşıya olduğunu ifade etti. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 42. maddesine göre kurulan MÜYAP, MÜYOBİR, MESAM, MÜZİKBİR, MÜYORBİR ve MSG gibi meslek birliklerinin iş yerlerinden metrekare başına yıllık lisans ücreti talep ettiğini belirten Sevimçok, “Yani kitle iletişim aracı bulunan berber, kuaför, lokanta, kafe gibi esnaflarımızdan lisans ücreti istemektedirler. Her bir meslek birliğinin ise ayrı ücret tarifesi var ve bunları alt alta topladığımızda esnafımız için büyük yekun teşkil etmektedir. Ortalama 50 metrekarelik bir işyeri için fiyatlar 300 ile 400 TL arasında değişmekte. Toplamda bu altı meslek birliğine ayrı ayrı ödeme yaptığınızda ise bin 800 TL gibi bir rakam etmekte. Bunu küçük esnafımızın karşılaması mümkün değildir.” dedi.

Yasada değişiklik yapılmasını isteyen Sevimçok, meslek birliklerinin tek çatı altında birleşip bir lisans ücreti talep etmesi gerektiğini söyledi. AESOB olarak bu konuda üst kuruluşları olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na (TESK) yazılı başvuruda bulunduklarına değinen Sevimçok, ayrıca Antalya milletvekillerine, bakanlara ve ilgili yerlere de durumu ilettiklerini kaydetti. Faturanın küçük esnafa kesilmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Sevimçok, en büyük eksikliğin vatandaşların yasayla ilgili önceden yeterince bilgilendirilmemesi olduğunu savundu.

Editör: TE Bilisim