‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’
 Bursa’da, elektrikten alınan kayıp kaçak ve sayaç okuma bedellerinin geri ödenmesi için Tüketici Hakem Heyetine başvuran bir kişi haklı bulundu. D.E. isimli vatandaş, 2004 yılından bu yana alınan kayıp kaçak bedelini elektrik şirketinden geri aldı.

Elektrik dağıtım firmaları, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2014 yılında aldığı, 'Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerini kurallara uyan abonelerden tahsili hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır. Kayıp-kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği, kayıp-kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi' kararı üzerine ‘kayıp-kaçak bedeli’ ibaresini faturadan çıkarmıştı. 


Kayıp kaçak bedellerinin başka adlar altında alınmaya devam ettiğini belirten Bursalı tüketici D.E., 12 yıllık fatura dökümünü şirketten istedi. Bursa Tüketici Hakem Heyetine başvuran şahıs heyet haklı buldu. Şirketin, Bursa 4. Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu ancak burası da tüketiciyi haklı buldu. Bunun üzerine şirket 2004 yılından bu yana vatandaştan kesilen 640 lirayı geri ödedi.

KARAR BÜTÜN TÜKETİCİLER İÇİN ÖRNEK

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kararın bütün tüketiciler için örnek olduğunu belirterek, tüketicinin izlemesi gereken yolu şöyle anlattı: “Tüketicilerimiz iadeli taahhütlü bir dilekçe ile hizmet aldıkları elektrik dağıtım şirketlerine başvurarak geriye doğru 10 yıllık kesintilerinin iadesini talep etmelidir. Dilekçelerine olumlu yanıt alamayan vatandaşlar hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurabilir. Tüketicilerimize sadece kayıp-kaçak bedeli değil sayaç okuma bedeli de ödenecek. Çünkü heyet böyle karar verdi. Vatandaş bulunduğu ilçenin kaymakamlığındaki Tüketici Hakem Heyeti'ne gidecek. Elektrik dağıtım şirketinden aldığı geriye dönük faturaları ve dilekçesini heyete verecek. Heyet kararı sonrası parasını alabilecek.”

Editör: TE Bilisim