Şanlıurfa’da yaşayan Ceylan Soysal, 5 yıl önce amcasının oğlu Süleyman Hicri ile evlendirilmek istenince sevgilisi Ferdi Soysal’la kaçıp evlendi. Çanakkale’ye yerleşen çiftin 2 yıl önce Eylül isminde kızları oldu. İddiaya göre, Soysal işsizlik nedeniyle evi terk edince Ceylan da kızıyla birlikte, Şanlıurfa’dan Hatay’ın Dörtyol İlçesi’ne taşınan ailesinin yanına gitti.

İŞ ARAMAYA GİTTİ

İş bulabilmek için kızını da alıp Adana’ya gitti. Kimseye haber vermediği için ailesi polise kayıp başvurusunda bulundu. Ferdi Soysal, yerini tespit edince eşinin ailesine telefon açıp bilgi verdi. Ceylan’ın babası Mehmet Hicri ile amcası Ahmet, Ceylan’ı bulup zorla Hatay’ın Dörtyol İlçesi’ndeki evlerine götürdü.

Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar.. Yerel seçime bir hafta kaldı! İşte detaylar..

ÖLÜM KARARI

Aynı gün, aile meclisi toplandı. töre gereği Ceylan’ın öldürülmesine karar verildi. Görevi üstlenen amca Ramazan Hicri, bir odada diz çöktürdüğü yeğeni Ceylan’ı tabancayla 3 el ateş ederek öldürdü. Tabancayı da “Senin yaşın küçük az ceza alırsın” diyerek öldürdüğü Ceylan’ın kardeşi 17 yaşındaki E.’nin eline verdi.

ÖLMESİNİ BEKLEDİ

Baba Mehmet Hicri, kapıyı kilitleyip can çekişen kızının ölmesini bekledi. İfadesinde şöyle konuştu: “Ceylan kanlar içinde yatıyordu. ‘Elim bulaşmasın, iz çıkar. Kim vurduysa ona kalsın’ diyerek yaralı kızıma dokunmadım.” Annesi de ifadesinde, “Ambulans çağırma ihtiyacı duymadık” dedi. Olaydan sonra devlet koruması altına alınan Ceylan’ın kardeşi Songül, ablasının evi terk etmesi üzerine aile meclisinde “Namusumuzu kirletti, infazı gerekir” diye konuşulduğunu söyledi.

TÖREDEN DEĞİL

Mahkeme heyeti, Ceylan Soysal’ın “töre saikiyle öldürmek” suçundan açılan kamu davasında suçun kovuşturma aşamasında değişen ve dönüşen niteliğine uygun biçimde “adam öldürme” suçuna dönüştüğünü belirterek katil zanlısı amca Ramazan Hicri’yi müebbet hapse mahkûm etti. Sanık amcanın pişman olması nedeniyle cezası 25 yıla indirildi. “Ruhsatsız silah taşımak” suçundan da 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

BABAYA 3 YIL

Öldürülen Ceylan’ın babası Mehmet ile amcası Ahmet ise “kişiyi hürriyetinden alıkoymak” suçundan 3’er yıl 4’er ay hapis cezasına mahkûm edildi. Ceylan’ın annesi Sebiha, kardeşi E., akrabaları Halil Hicri ve Ali Güneş ise suçları sabit görülmediğinden beraat etti.

Editör: TE Bilisim