Hürriyet gazetesinin “Türkiye Türklerindir” sloganının değiştirilmesini öneren BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Aydın Doğan’a çağrıda bulundu. Sırrı Sakık Twitter adresinden yaptığı açıklamada "Hürriyet barışa katkıda bulunmak istiyorsa Türkiye Türklerindir sloganını kaldırıp Türkiye Türkiye Halklarınındır şeklinde değiştirmelidir" dedi.

İşte Sırrı Sakık'ın Hürriyet’e çağrı yaptığı o tweetleri:

"HÜRRİYET SÜRECE ÖNCÜLÜK EDEBİLİR"

Kürt sorununda, barışın dilinin hakim olması, toplumun çözüme hazırlanması, her türlü ırkçı, milliyetçi, tekçi, ötekileştirici, ayrımcı dil ve yaklaşımın önüne geçilmesi için medyaya büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Yeni süreç başladığında Sayın Aydın Doğan kendi medya grubuna bir mektup göndermiş ve barış dilinin korunması, süreci olumsuz etkileyecek çatışmacı yaklaşımlardan kaçınılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini istemişti. Bu son derece önemli bir yaklaşım olmuştur. "Türkiye Türklerindir" ifadesini kaldırarak önemli bir adım atabilir, yeni sürece öncülük edebilir.

Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!

"MUSTAFA KEMAL DE 'TÜRKİYE KARDEŞ MİLLETLERİN HUDUDİ MİLLİSİDİR' DEMİŞTİ"

Bu ifade ırkçı- tekçi, ayrımcı ve etnik bir ifadedir. Türkiye, Türkiye halklarınındır. Mustafa Kemal, 1 Mart 1921 Teşkilat-ı Esasiye görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkı" diyerek bizzat "Türkiye halkı" ifadesini kullanmıştır. Bir başka konuşmasında Mustafa Kemal, Türkiye için "kardeş milletlerin hududu millisi" tanımlaması yapmıştır.

"TÜRKİYE TÜRKİYE HALKLARININDIR" YAPIN ÖNERİSİ

Dolayısıyla Hürriyet’in logosundaki bu etnik ifade Cumhuriyetin kuruluş süreci ruhuna ve felsefesine aykırıdır. Bu ifade asimilasyon politikasının bir yansımasıdır. Bunun kaldırılması ve oraya "Türkiye, Türkiye halklarınındır" şeklinde bir ifadenin yerleştirilmesi, yeni sürece çok önemle katkı sunacaktır.

Editör: TE Bilisim