DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Adalet Bakanlığı tarafından 3'üncü yargı paketinin onaylanmasının ardından Şubat 2013'te hayata geçirdiği elektronik kelepçe uygulamasında Bursa mega kent İstanbul'u da sollayarak ilk sıraya yerleşti. Şehirde, halen 120 kişinin attığı her adım Denetimli Serbestlik Kontrol Merkezi'ndeki görevlilerce 7 gün 24 saat izlenirken, kelepçeli hayata boyun eğenlerden 25'inin kadın 95'inin de erkek olduğu öğrenildi.

Elektronik kelepçe takılan kişiler, kendilerine belirlenen sınırların dışına çıkamadıkları gibi çıkmaları durumunda ise sinyallerle bu ihlalin merkeze bildiriliyor. Bu ihlali yapan hükümlülere ise çeşitli yaptırımların uygulanıyor. Herhangi bir suçtan dolayı cezasının bir bölümünü çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlanma hakkını kazanarak özgürlüklerine kavuşan hükümlülere bu kelepçeler, işledikleri suçun vasıflarına göre takılıyor. Elektronik kelepçe genellikle belirli yerlere gitmeleri mahkemece yasaklanan ya da belirlenen bir konut, yer ve bölgeden çıkmasına izin verilmeyen hükümlülere takılıyor. Ayrıca yine denetimli serbestlik kararıyla bazı kişilerin yanına ve adreslere yaklaşmaları yasaklananlar da kelepçeli yaşama boyun eğmek zorunda kalıyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile ABD'de yıllardır kullanılan elektronik kelepçeler, kişinin el yada ayak bileğine takılıyor. İzinsiz çıkartılamayan kelepçe sayesinde, zanlının mağdura yaklaşması durumunda cihazın kontrol merkezine sinyal vermesiyle devreye güvenlik güçleri giriyor. Böylece kelepçeli kişinin yeni bir suçun işlemesinin önüne geçilmiş oluyor.

Kaçması veya suça karışmasında yüksek risk görülen kişilere uygulanan elektronik kelepçeyle kontrol altında tutulan kişi sayısı Bursa'da 120 olarak açıklandı. Elektronik izlemede, Bursa büyük şehirlerden İstanbul, Ankara ve İzmir'i bile geride bırakarak ilk sırada yer alıyor. Şehirde halen 120 kişinin attığı her adım Denetimli Serbestlik Kontrol Merkezi'ndeki görevlilerce 7 gün 24 saat izlenirken, kelepçeli hayata boyun eğenlerden 25'inin kadın 95'inin de erkek olduğu açıklandı.
Editör: TE Bilisim